Door wie laat jij je huis verkopen?

Woonplein Limburg

Door wie laat jij je huis verkopen?

Als je je huis wilt verkopen is de juiste keuze van een goede makelaar belangrijk. Misschien ken je iemand persoonlijk en laat je hierdoor je keuze beïnvloeden. Vrienden en familie hebben misschien een goede tip. Makelaars zijn er in alle soorten en maten, van grote tot kleine kantoren. Met veel kennis en ervaring tot start ups met meer tijd en enthousiasme. Natuurlijk kun je het ook zelf proberen, maar dat vraagt toch wel extra kennis en energie. Tussenvormen bestaan er ook, dan doe je bepaalde werkzaamheden, bijvoorbeeld de eerste bezichtiging, zelf.

Een stukje historie

Oorspronkelijk was de betekenis van het beroep makelaar anders dan tegenwoordig het geval is. Ooit een persoon die bemiddelde tussen twee partijen en overeenkomsten tot stand bracht met betrekking tot onroerend goed. Je mocht je pas makelaar noemen nadat je (na toetsing op o.a. vakkennis en betrouwbaarheid) was beëdigd door de rechtbank. In de jaren tachtig van de vorige eeuw is dit pad verlaten. De beschermde titel kwam te vervallen en de makelaar werd belangenbehartiger van slechts één partij, degene die de opdracht geeft.

Wel of niet aangesloten?

Iedereen mag zich nu dus makelaar noemen en het vak uitoefenen, dus ongeacht aanwezige kennis of ervaring. Makelaars die lid willen worden van een branchevereniging zoals de NVM, de VBO of Vastgoedpro worden getoetst op vakkennis en ervaring voordat ze worden toegelaten. Permanente bijscholing, het naleven van een erecode, zich verzekeren tegen beroepsfouten zijn doorlopende verplichtingen.

Werkzaamheden en tarieven

De meeste verkopers nodigen enkele makelaars uit om enerzijds de verkoopkansen en mogelijke opbrengst te vernemen, anderzijds om de tarieven en voorwaarden te bespreken. Het is een van de mogelijkheden om elkaar te beconcurreren, prijsafspraken zijn immers verboden. De courtage bedraagt doorgaans 1 tot 2% van de koopsom. Ook is het goed eventuele bijkomende kosten te kennen bij verkoop, maar ook als er geen succes is. Het credo “no cure no pay”, gaat lang niet altijd op. Bij de tussenvormen, of zogenaamde deeldiensten, doe je een deel van de werkzaamheden zelf. Uiteraard betaal je dan minder courtage. Bij het volledige pakket neemt de makelaar je veel werk en zorgen uit handen. Van het maken van een mooie verkoopbrochure, adverteren op websites zoals Funda en Woonpleinlimburg, alle bezichtigingen en onderhandelingen voeren tot het opmaken van de koopakte.

Belangrijk is een heldere communicatie

Naast kennis en ervaring gaat het ook over de communicatievaardigheden. Het gaat ook om de klik, het idee dat de makelaar je bedoelingen en wensen begrijpt en respecteert. Hieronder versta ik dat de makelaar zijn afspraken nakomt en dat je als eigenaar goed op de hoogte wordt gehouden van de vorderingen. In de praktijk schort het daar nog wel eens aan. Je makelaar zoeken en vinden: kijk op de homepage onder het kopje makelaars, veel succes!