2020 was een bewogen jaar

Woonplein Limburg

De coronacrisis hield Nederland en de wereld in haar greep. Juist in deze periode van bezinning maar ook intense familiecontacten zit Nederland op slot.

Voor woningverkopers en makelaars was 2020 wel een goed jaar. Veel gegadigden, prijzen die werden overboden en ga zo maar door. Weliswaar niet altijd prettig voor de makelaar omdat hij maar één koper tevreden kan stellen en overige gegadigden met regelmaat moet teleurstellen. Iedereen die dit heeft meegemaakt kan er over meepraten. En voor de makelaar was het de grootste kunst om voldoende nieuwe verkoopopdrachten binnen te dalen. Vaak werkte dit prijsverhogend.

Voor woningzoekenden en kopers functioneerde de woningmarkt verre van optimaal. Mede door corona nauwelijks tijd of kans voor een bezichtiging om vervolgens nauwelijks tijd te hebben om rustig na te denken en een weloverwogen beslissing te nemen. Na enkele dagen een bod uitbrengen bood nauwelijks kansen. Direct na de bezichtiging, soms zelfs blind vooraf, was het credo! Uiteraard geen ideale situatie maar noodzakelijk om een koopwoning te kunnen bemachtigen.

Al met al zal deze marktwerking een ongekend hoge koopsomstijging in 2020 opleveren van ongeveer 9% tot € 335.000 gemiddeld voor Nederland. Het aantal woningtransacties zal met ongeveer 5% toenemen tot een verwacht jaartotaal van 230.000 stuks. Nog onduidelijk is of december wat minder transacties gaat opleveren vanwege de afgeschafte overdrachtsbelasting die voor een groot deel van kopers tot 35 jaar gaat gelden.

Ondanks de vele voorspellingen heeft corona dus nog geen enkele vat op de woningmarkt gekregen. Veel economen zien nu de prijsstijgingen volgend jaar gewoon doorgaan. Mogelijk is dit zo, maar anderzijds is op dit moment onmogelijk vast te stellen hoe snel en hoe goed we volgende jaar met het coronavirus kunnen afrekenen. Nog meer tikken voor de economie kan uiteindelijk de woningmarkt niet onberoerd laten, dit ondanks de lage hypotheekrente en de blijvende grote vraag naar woningen. Een beter evenwicht zou niet eens zo slecht zijn.

Laten we hopen dat corona snel voorbij is en dat iedereen het normale leven weer kan oppakken. Gaat u volgende jaar verkopen of kopen, dan wensen wij u veel succes maar bovenal veel woongeluk!

Fijne Kerstdagen en een Gezond en Gelukkig 2021 Leo van de Pas - Woonpleinlimburg.nl