Een huis kopen anno 2020, te gek of gekkenwerk

Woonplein Limburg

Wel of niet een huis kopen?

De huizenmarkt is veel in het nieuws, stijgende prijzen, te weinig woningen, hypotheekrente die alsmaar laag blijft, gevolgen van het coronavirus en ga zo maar door.

In de eerste maanden van 2020 zijn de huizenprijzen opnieuw gestegen, 8% in vergelijking met de eerste maanden van 2019 en 6% in vergelijking met het gehele jaar. Mogelijke effecten van corona zijn dus nog niet zichtbaar. Sommige economen van banken voorspellen een doemscenario voor dit jaar maar de makelaarsorganisaties zien nog weinig negatieve gevolgen van het virus dat de wereld in een greep houdt.

De gevolgen zullen vooral afhangen van de duur van de crisis, het herstel van de economie en het consumentenvertrouwen. Zelden waren Nederlanders zo gekluisterd aan hun woning en veel mensen zullen dan ook wel over hun woonsituatie hebben nagedacht. Tijd om nu een (ander) huis te kopen of juist niet?

De woningmarkt zal altijd in beweging blijven. Enerzijds zien we starters en doorstromers, aan de andere kant ook senioren die kleiner en meer comfortabel willen wonen. Feit is ook dat de vraag naar woningen de komende jaren groot zal blijven. Het aantal huishoudens blijft stijgen terwijl op dit moment nog steeds sprake is van een woningtekort van een paar honderdduizend woningen.

Voor een doorstromer zijn stevige prijsstijgingen minder van belang. Voor een andere woning moet meer worden betaald, maar de huidige woning brengt ook meer geld op. Voor starters ligt dit natuurlijk anders. Het zou mooi zijn als de huizenprijzen jaarlijks met een paar procent zouden stijgen en de inflatie een beetje zouden volgen. Dat lijkt een utopie te zijn.

Naast het afwegen van de persoonlijke wensen en situaties, kunnen financiële rekenplaatjes dan helpen. Deze laten zien wat een koopwoning per maand kost op basis van een bepaalde koopsom ten opzichte van een vergelijkbare huurwoning. Belangrijk hierbij is om met alle woonlasten rekening te houden, dus niet alleen rente en aflossing, maar ook belastingzaken zoals hypotheekrenteaftrek, eigenwoningforfait, onroerend zaakbelasting, verzekeringen, onderhoud en noem maar ook. En dit doe je niet alleen over de eerste jaar maar het liefst over de gehele termijn. Je kunt dan ook rekening houdende met de waardestijging van de woning, maar ook de stijging van de huurprijs.

Veel succes met je keuze!