Beddengoed wassen voor gebruik: waarom en hoe?

Woonplein Limburg

Beddengoed wassen voor gebruik: waarom en hoe? Een nieuwe look voor je slaapkamer met een fris dekbedovertrek of een zomers hoeslaken 160x200 is soms gewoon nodig. En als je dan toch nieuwe beddengoed koopt, kun je net zo goed een mooie set uitzoeken die helemaal past bij hoe je slaapkamer eruitziet, toch? Maar voordat je jouw bed met die mooie nieuwe set opmaakt, is het slim om het eerst even te wassen. Waarom zou je dat doen? Dat leggen we je uit.

Waarom nieuw beddengoed wassen? Het is om een aantal redenen gewoon belangrijk dat je nieuw beddengoed wast voordat je het gebruikt. Allereerst is nieuw beddengoed tijdens de productie in aanraking gekomen met verschillende chemische stoffen, kleur- en verfstoffen en machines. Daarnaast zit het vaak verpakt in plastic. Het gevolg is dat het een onaangename geur kan afgeven. Door je hoeslaken 180x200 en ander beddengoed te wassen, spoel je deze stoffen weg en zorg je voor een frisse start. Bovendien verklein je hiermee de kans op huidirritatie, vooral als je een gevoelige huid hebt. Super slim dus voor mensen met allergenen ook. Tot slot voelt nieuw beddengoed vaak wat stijf en hard aan. Door het te wassen, worden de vezels zachter en dus comfortabeler om onder te liggen.

Hoe was je nieuw beddengoed? Het wassen van nieuw beddengoed vereist enige zorg om ervoor te zorgen dat het lang mooi blijft en goed blijft functioneren. Controleer altijd eerst het wasvoorschrift op het label. Hier staat precies op welke temperatuur en op welke manier het beddengoed gewassen kan worden. Over het algemeen wordt aanbevolen om nieuw beddengoed op een lagere temperatuur te wassen, zodat het niet te veel krimpt. Sorteer het beddengoed op kleur om te voorkomen dat witte items een kleurtje krijgen. Was dekbedovertrekken en kussenslopen altijd binnenstebuiten, zodat ze langer mooi blijven. Gebruik niet te veel wasmiddel, omdat dit vlekken kan veroorzaken en de vezels kan aantasten. Gebruik bij voorkeur ook geen azijn! Dit kan de vezels en kleuren juist aantasten. Laat het beddengoed vervolgens goed drogen voordat je het opmaakt of opbergt. Je kunt het zowel aan de lucht laten drogen als in de droger doen, maar let op dat je het niet te heet droogt om krimp te voorkomen.

Extra tips voor het wassen van beddengoed We hebben ook nog een aantal tipso die je in gedachte kunt houden voor het wassen van beddengoed. Ten eerste moet je de wasmachine niet te vol laden om kreuken te voorkomen. Maar hierdoor kun je ook zorgen voor een grondige reiniging. Kies voor vloeibaar wasmiddel in plaats van waspoeder. Waarom? Dit lost veel beter op en laat geen resten achter. Probeer wasverzachter ook echt te vermijden. Dit kan de absorptie van het beddengoed verminderen en de vezels beschadigen. Daarnaast is het verstandig om het beddengoed binnenstebuiten te draaien om de kleuren langer mooi te houden; en controleer altijd zorgvuldig het waslabel van delicate stoffen en was deze op de aanbevolen temperatuur om de kwaliteit van het beddengoed te behouden. Volg deze richtlijnen voor een fris, schoon en comfortabel slaapoppervlak waar je heerlijk in kunt wegdromen.