
Betonrot preventief voorkomen
Betonrot, het klinkt misschien gek, maar ja, zelfs beton kan ‘rotten’. En dat is best een gek idee toch? Beton staat bekend als een van de sterkste bouwmaterialen die er zijn. Maar zodra het staal erin begint te roesten, kan het snel bergafwaarts gaan. De oorzaak? Vocht. En geloof maar dat water zich altijd een weg weet te vinden. Voordat je het weet, zit je met scheuren, afbrokkelende stukken en misschien zelfs een gevaarlijke constructie. Dat wil je niet. Voorkomen is natuurlijk belangrijk, maar niet altijd mogelijk. Betonrot herstellen om meer schade te voorkomen is dan ontzettend belangrijk.
Hoe voorkom je betonrot?
Voorkomen is altijd beter dan genezen, en dat geldt zeker bij betonrot. De oplossing ligt in het droog houden van het staal binnenin het beton. Klinkt simpel, toch? Nou, niet helemaal. Een goede manier om dit te doen, is door de betonvloer af te dichten. Veel soorten betonverf maken de vloer vloeistofdicht, zodat er geen vocht in kan trekken. Maar hier komt het lastige, dit beschermt alleen de bovenkant. Wat als de onderkant van je betonvloer constant in contact komt met vocht uit een kruipruimte? Dan heb je alsnog een probleem. Denk dus niet dat een likje verf alles oplost. Wat ook helpt, is regelmatig onderhoud. Hoe vaak kijk je nou echt kritisch naar je betonconstructies? Waarschijnlijk niet zo vaak. Toch is het verstandig om af en toe een inspectie te doen. Pas daarbij ook op met het zomaar boren in je balkon. Het beste is het aanschaffen van een windscherm voor een balkon zonder te boren. Zie je scheurtjes? Donkere vlekken? Dan is het tijd om actie te ondernemen voordat het erger wordt.
Kan betonrot ook ontstaan in een geverfde vloer?
Ja, en dat is een van die vervelende dingen waar veel mensen niet bij stilstaan. Stel, je hebt je vloer netjes geverfd en denkt dat alles goed zit. Toch kan het misgaan. Het staal in beton is vaak expres een beetje roestig als het wordt verwerkt. Dat klinkt misschien raar, maar ruw staal hecht beter aan beton. Alleen bevat beton ook chemische stoffen en als de verhouding niet helemaal klopt, kan het roestproces worden versneld. Gevolg? Betonrot, zelfs onder een strakke verflaag. Bovendien slijt een verflaag na verloop van tijd. Kleine beschadigingen, scheurtjes en barstjes in de verf geven vocht alsnog de kans om door te dringen. En zoals je inmiddels weet, heeft vocht geen genade. Als het eenmaal een opening heeft gevonden, doet het rustig zijn werk.
Hoe herken je betonrot
Denk niet dat betonrot ineens uit het niets verschijnt. Er zijn altijd signalen. Het begint vaak met donkere vlekken of bruine puntjes op de vloer of muren. Dat lijkt misschien onschuldig, maar dat is het niet. Die plekken verraden dat er iets gaande is binnenin het beton. Wacht je te lang, dan ontstaan er scheuren en brokkelt het beton af. Je kunt ook eens op het beton tikken. Klinkt het hol? Dan zit er waarschijnlijk lucht achter en kan dat een teken zijn van betonrot. Een slimme zet is ook om de onderkant van je betonvloer te controleren. Veel mensen vergeten dit, maar vaak begint betonrot juist daar. Zit er veel vocht in je kruipruimte of kelder? Grote kans dat je vloer het op den duur zal begeven als je er niks aan doet.
Wat als je betonrot hebt?
Dan is het zaak om niet te lang te wachten. Betonrot herstelt zichzelf niet, het wordt alleen maar erger. Het draagvermogen van het beton kan snel afnemen en voor je het weet, wordt het een serieus probleem. En dat is niet alleen slecht voor je portemonnee, maar ook voor de veiligheid. Stel je voor dat een balkon door betonrot instort. Dat zijn geen risico’s die je wilt nemen. Gelukkig zijn er experts die betonrot kunnen repareren. Maar hoe langer je wacht, hoe moeilijker (en duurder) de klus wordt. Wil je die extra kosten vermijden? Zorg dan dat je beton goed beschermd is en houd het in de gaten. Vocht is je grootste vijand en een kleine inspectie op z’n tijd kan een hoop ellende voorkomen. Je zult jezelf later dankbaar zijn.