Droomhuis of (toch) bouwval?

Woonplein Limburg

U heeft uw droomhuis gevonden en wilt het liefst meteen het koopcontract tekenen. Maar is dat verstandig? Een bouwkundige keuring kan u behoeden voor een mogelijke financiële miskoop. Wat een bouwkundige keuring is en wat er gebeurt na deze keuring, bespreken we beknopt in deze blog.

(on)zichtbare gebreken

Bij een bouwkundige keuring kijkt een bouwkundig specialist (of bouwkundige) naar zichtbare maar ook de minder duidelijke gebreken aan de woning. De bouwkundige schrijft de bevindingen op in een rapport en geeft een indicatie van de kosten die op de korte en middellange termijn te verwachten zijn. De keuring is wel visueel; dit betekent dat de bouwkundige alleen kijkt en bijvoorbeeld niets gaat openbreken. Het is daarom verstandig om een bouwkundige uit de eigen omgeving te zoeken die kennis heeft van de specifieke bouwproblemen in de regio zoals schade door mijnbouw. Gemiddeld kost een bouwkundige keuring rond de € 350,-.

De ideale én realistische volgorde

Wanneer laat u een bouwkundige keuring uitvoeren? Het zou ideaal zijn als u de keuring laat uitvoeren vóór het uitbrengen van een bod. Op deze manier weet u wat de te verwachten kosten zijn en hebt u ruimte om te onderhandelen. In deze huidige woningmarkt is dat echter niet reëel. Nog voordat u de keuring in hebt kunnen plannen is de woning al verkocht aan een andere koper. U kunt daarom ook de bouwkundige keuring als ontbindende voorwaarde laten opnemen in het voorlopig koopcontract. Over de koopprijs kunt u dan helaas niet meer onderhandelen. Als echter uit de keuring blijkt dat er op de korte termijn voor bijvoorbeeld € 5.000,- of meer aan kosten wordt verwacht, dan vervalt het voorlopig koopcontract. Bij welk bedrag het voorlopig koopcontract vervalt spreekt u onderling af met de verkoper. Op deze manier voorkomt u een mogelijke financiële miskoop met grote gevolgen.

Misschien schrikt u terug van de kosten van de bouwkundige keuring. Bedenk u echter dat de kosten zónder bouwkundige keuring niet te overzien kunnen zijn. Wilt u weten waar u aan toe bent? Laat dan zeker een specialist naar uw (toekomstige) woning kijken!