Hoge energierekening? Dit kun je doen

Hoge energierekening? Dit kun je doen
De laatste tijd zijn de energieprijzen behoorlijk gestegen. Dit kan heel erg fluctueren, het is vervelend om afhankelijk te zijn van deze markt. Als je je energierekening ineens niet meer kunt betalen, wordt het wel heel nijpend. Hoewel je van de markt afhankelijk bent wat de prijzen doen, heb je gelukkig als consument wel wat controle over hoeveel energie je verbruikt. Wij zetten wat tips onder elkaar om je energieverbruik te verminderen.

Alle kleine beetjes helpen
Het meest gehoorde en het makkelijkste om te doen is de verwarming een paar graden lager zetten, of zelfs helemaal uit. Om te beginnen kun je ’s nachts beter je verwarming uitzetten als je dit niet al deed. Men slaapt beter in een koele ruimte dan in een warme, en je hebt er toch niets aan want je slaapt! Als je het koud hebt in huis, kun je een warme trui aantrekken of op de bank een dekentje erbij pakken. Ook korter of minder douchen, minder vaak een was doen of de vaatwasser aanzetten, de lichten uit de in de ruimtes waar je niet bent zijn kleinigheden die al snel meetellen in het grote plaatje!

Verbouwen
Als je een eigen huis hebt, en je hebt een beetje budget, kun je je huis verduurzamen op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld je eigen energiebron laten installeren. Denk hierbij aan zonnepanelen of een warmtepomp. Ook heel belangrijk is om je huis goed te isoleren. Hierdoor zorg je dat de warmte die er is niet weglekt door de muren of ramen. Ook heel belangrijk is je dak isoleren, warme lucht stijgt op dus het dak is dé plek waar deze warmte ontsnapt als het niet goed is geïsoleerd. Daken van oudere huizen zijn vaak niet of niet goed geïsoleerd, dus als je een oud huis hebt is het zeker de moeite waard isolatie te overwegen.

Isoleren, isoleren, isoleren!
Het dak is niet de enige plek waar de warmte ontsnapt die jou op kosten jaagt. Ook via de buitenmuren ontsnapt veel warmte. Dit kun je verhelpen door spouwmuurisolatie te laten plaatsen. Bij Lammertink Isolatie weten ze je goed te adviseren over de isolatie van je huis en geven ze passend advies. Behalve het isoleren van de buitenmuren kun je nog op andere manieren zorgen dat je de warmte binnenhoudt. Dubbele of zelfs driedubbele beglazing in de kozijnen gaat hierbij helpen, omdat ramen vaak ook een zwakke plek zijn. Dikke gordijnen ervoor hangen kan ook al verschil maken, maar dubbel glas werkt het best.

Leverancier
Hoewel energieprijzen enigszins gelijk zijn aan elkaar, kan het toch net schelen bij welke leverancier je zit. Gelukkig kun je makkelijk van energieleverancier veranderen. Zorg dat je goed weet welke energieleverancier het goedkoopst is door bijvoorbeeld op vergelijkingswebsites te kijken. Kijk ook welke leverancier eventueel een slimme meter kan plaatsen bij jou, want de slimme meter geeft je op termijn ook voordelen. Deze manier van energie meten is nauwkeurig en geeft ook direct per maand jouw energie- en gasverbruik door aan de leverancier. Daardoor heb je meer inzicht in je verbruik waardoor je weet waar je op kunt besparen.

Woonplein Limburg