Veilig en verantwoord stoken met een houtkachel

Woonplein Limburg

Veilig en verantwoord stoken met een houtkachel

Iedereen kent dat moment wanneer een gezellig haardvuurtje omslaat in een rokerige bedoening. Niemand zit te wachten op zwarte rookpluimen en ongezonde lucht in huis. Het vraagt om een zorgvuldige aanpak om hout stoken zo verantwoord mogelijk te houden. Een houtkachel kan voor veel warmte en sfeer zorgen, maar zonder de juiste voorbereiding kan het flink misgaan. Zo is het aan te raden om een kachelventilator te gebruiken, zodat je nog meer en sneller warmte in je huis krijgt.

Stook geen nat hout

Het klinkt misschien logisch, maar veel mensen gooien toch nog vochtige blokken op het vuur. Droog hout zorgt voor een stabiele verbranding en minder rook. Iemand die zelf hout hakt, kan het beter twee jaar laten liggen. Dat klinkt lang, maar er zijn vast leukere hobby’s te bedenken dan het wegpoetsen van roetaanslag uit de woonkamer. Droog hout herken je aan kleine barstjes en losse schors.

Stook geen bewerkt hout

Het is verleidelijk om die ene oude plank of dat restje laminaat op te stoken, want dat bespaart kosten voor een tripje naar de milieustraat. Het gevolg is een flinke dosis schadelijke stoffen die vrij kunnen komen. Een hoop troep in de lucht en in de schoorsteen is niet echt iets om trots op te zijn. Onbewerkt hout zonder verflagen of lijm is daarom de beste keuze.

Stook geen papier en karton

Dit is niet alleen slecht voor het milieu, maar kan ook leiden tot gekleurde rookpluimen waar de hele buurt van meegeniet. Er kan bovendien fijn stof vrijkomen dat niet alleen jou, maar ook anderen dwarszit. Verpakkingsmateriaal heeft echt betere plekken om te eindigen dan in de houtkachel.

Stook alleen bij goede weersomstandigheden

Geen mens wil dat het halve dorp komt klagen, omdat de rook blijft hangen op een windstille dag. Een beetje mistig weer kan de trek van de schoorsteen trouwens ook flink in de war sturen. Zo’n kachel komt dan niet lekker op gang, waardoor rook en andere schadelijke stoffen kunnen ophopen. Een blik op de stookwijzer kan duidelijkheid geven of het beter is om de kachel voor even uit te laten.

Regel de luchttoevoer

Is het ineens wel erg warm in huis en wil je de kachel temperen. Het is niet slim om dan de luchttoevoer volledig af te sluiten. De kachel heeft zuurstof nodig om goed te blijven branden en de uitstoot te beperken. Een raam op een kier zetten of iets minder hout toevoegen is vaak een betere oplossing dan een nagenoeg gesmoorde kachel. Wat je ook kunt doen, is zorgen dat je een apart ventilatierooster laat plaatsen. Wat ook belangrijk is, is om te zorgen dat de wand achter de kachel hittebestendig is. Stel dat je kiest voor bijvoorbeeld wandpanelen, dan is het wel belangrijk om ook hittebestendige kit te gebruiken, zodat je niet bang hoeft te zijn op een vergrootte kans op brandgevaar.

Houd ventilatieroosters open

Een houtvuur heeft frisse lucht nodig om te kunnen branden zonder al te veel vervelende bijwerkingen. Ventilatieroosters dichtzetten is verleidelijk, maar kan leiden tot een slechte trek in het rookkanaal. Niemand zit te wachten op de geuroverlast en roetaanslag die daaruit kan voortkomen. Een frisse doorstroom van lucht is dus slim om te behouden. Dit geldt trouwens ook wanneer je kiest voor vloerverwarming of de klassieke radiatoren.

Controleer of je verantwoord stookt

Gele vlammen die gelijkmatig dansen zijn een teken dat het brandproces in orde is. Er hoort weinig rook uit de schoorsteen te komen als het vuur netjes brandt. Donkere rook en oranje vlammen wijzen op een onvolledige verbranding. Meer lucht kan dan een oplossing zijn. Veel mensen vergeten deze eenvoudige check, wat best jammer is, want het kan veel gedoe voorkomen.