
Je huis koel houden in de zomer: 5 handige tips
De zomer is heerlijk. Tot je huis aanvoelt als een oven en je nachten slapeloos doorbrengt omdat het binnen niet meer afkoelt. Airco’s en ventilatoren draaien op volle toeren en je energierekening kan aardig oplopen. Dat wil je natuurlijk het liefste voorkomen. Maar er zijn ook genoeg slimme manieren om je huis koel te houden zonder dat je energierekening door het dak schiet. Met een paar eenvoudige aanpassingen zorg je ervoor dat de hitte buiten blijft en je woning een fijne, koele plek wordt. Waar je dan allemaal aan kunt denken In dit blog kom je er alvast wat meer over te weten.
1. Houd de warmte buiten
Het klinkt logisch, maar veel mensen maken de fout om overdag ramen en deuren open te zetten in de hoop dat het lekker doorwaait. Fout! Warme lucht komt dan juist naar binnen en blijft hangen. Doe overdag ramen en gordijnen dicht en ventileer pas ‘s avonds en ‘s ochtends vroeg, als het buiten koeler is. Verduisterende gordijnen of rolluiken helpen enorm om de temperatuur binnen aangenaam te houden. Het is dus zeker geen overbodige luxe om daar in te gaan investeren.
**2. Gebruik slimme zonwering **
Zonwering is je beste vriend als het gaat om een koel huis. Buitenjaloezieën, zonneschermen of luiken zorgen ervoor dat de warmte je huis niet eens binnenkomt. Heb je die niet? Dan kunnen lichtgekleurde gordijnen of speciale warmtewerende raamfolie ook helpen. Een simpele en goedkope truc is om een wit laken aan de buitenkant van je raam te hangen. Het reflecteert de zon en scheelt al snel een paar graden binnen.
3. Koel je huis zonder airco
Een airco werkt prima en zorgt voor een aangename verkoeling in huis. Het slurpt wel de nodige energie en is niet altijd de meest duurzame optie. Gelukkig kun je ook zonder airco je huis koeler maken. Plaats bijvoorbeeld een bevroren fles water of een bak met ijs voor je ventilator. Zo creëer je een soort DIY-airco. Een andere tip: hang vochtige doeken voor open ramen of deuren. De verdamping van het water zorgt voor een verkoelend effect in huis.
**4. Denk aan de warmtebronnen in huis **
Veel warmte in huis komt niet van buiten, maar van apparaten binnenshuis. Gloeilampen, computers en kookplaten geven warmte af die je in de zomer liever niet wilt. Schakel apparaten uit als je ze niet gebruikt en kies bij het koken liever voor een barbecue of een koud gerecht dan een warme ovenmaaltijd. LED-lampen in plaats van gloeilampen helpen ook, want die geven bijna geen warmte af.
5. Groen als natuurlijke verkoeling
Je hebt het vast en zeker al eens een keer gehoord. Planten kunnen helpen om je huis en tuin koeler te houden. Klimplanten zoals klimop of druivenranken langs je gevel werken als een natuurlijke isolatie en houden de zon tegen. Binnen zorgen planten zoals de Sansevieria en Areca-palm voor een koelere en frissere lucht. En als je genoeg ruimte hebt, kunnen bomen of grote struiken strategisch geplaatst voor schaduw rondom je huis zorgen. Let er altijd goed op welke bloemen en planten het goed doen in de schaduw of de zon, zodat ze optimaal tot hun recht komen bij jou in de tuin.
Even checken: heb je alles op dit moment al goed geregeld?
Hoge temperaturen kunnen ook voor onverwachte problemen zorgen. Je kunt dan denken aan uitgedroogde leidingen of schade door hittegolven. In sommige gevallen kan de hitte zelfs kortsluiting veroorzaken als elektrische apparaten oververhit raken. Daarom is het slim om je woonverzekering nog eens goed na te kijken. Het is beter om nu te checken of je goed verzekerd bent, dan achteraf met vervelende verrassingen te zitten.
Een koele slaapkamer voor betere nachtrust
Een warm huis overdag is al vervelend en kan voor de nodige ongemakken zorgen. Maar een broeierige slaapkamer is natuurlijk ook erg vervelend. Hoe je daar het beste mee om kunt gaan? Zorg dat je beddengoed licht en ademend is. Denk aan katoen of linnen in plaats van synthetische stoffen. Stop je kussen in een plastic zak en leg het overdag in de vriezer voor een heerlijk koel effect. En een ouderwetse tip die nog steeds werkt: zet een bakje koud water bij je voeten voordat je gaat slapen, dat helpt je lichaamstemperatuur te verlagen. Met een paar kleine tips kun je gelukkig al een wereld van verschil maken.
Maak van je eigen woning een zomerse oase
Met deze tips maak je van je huis een zomerse oase. En dat zonder dat je afhankelijk bent van een airco of ventilator die dag en nacht draait. Slim omgaan met zonwering, een goede verzekering van bijvoorbeeld Univé, ventilatie en warmtebronnen in huis kan al een wereld van verschil maken. Zo kun je ook tijdens de heetste dagen lekker koel en comfortabel blijven.