Maximale hypotheek hangt in 2024 af van energielabel In 2024 geldt dat je maximale hypotheek o.a. afhangt van het energielabel van je huis. Hoe zit dat? Wat kun je lenen bij elk energielabel? Lees het hier.

Maximale hypotheek hangt in 2024 af van energielabel: zo werkt dat! In 2024 is de berekening van de maximale hypotheek flink op de schop gegaan. Hoe dat komt? Door de nieuwe leennormen die de regering in het leven heeft geroepen. Dankzij de gewijzigde leennormen hangt je maximale hypotheek voor een nieuwe woning af van het energielabel van de woning die je koopt. Dat is voor veel mensen positief nieuws. Hoe zit het precies?

Maximale hypotheek vs. energielabel De leennormen zijn bepalend voor hoeveel je op basis van je inkomen kunt lenen. Eerder hing je maximale hypotheek vooral samen met je inkomen, je vaste lasten en de prijs van je woning. Die factoren spelen nog steeds mee. Maar sinds 1 januari 2024 weegt ook het energielabel van je nieuwe woning mee voor je maximale hypotheek.

Dat werkt als volgt: • Koop je een woning met een gunstig energielabel? Dan kun je een hogere hypotheek krijgen dan eerst. • Koop je een huis met een slechter energielabel? Dan kun je niet meer lenen voor de aankoop, maar kun je wel meer hypotheek krijgen om het huis te verduurzamen.

Dat is goed nieuws voor alle woningkopers. Huizen met een gunstig energielabel worden beter betaalbaar, omdat je er extra voor kunt lenen. Ook minder energiezuinige leningen worden aantrekkelijker. Je kunt dan immers geld lenen om te verduurzamen en de woning daarmee alsnog energiezuinig(er) te maken.

Hoeveel kun jij lenen voor je nieuwe woning? De precieze berekening van je maximale hypotheek hangt van wel meer factoren af dan alleen het energielabel. Zeker als je bijvoorbeeld ondernemer bent, een studieschuld hebt of vanuit een eerdere woning verhuist. Geen zorgen: je maximale hypotheek berekenen is geen hogere wiskunde. Je rekent eenvoudig zelf jouw leencapaciteit uit met de rekentool van Hypotheek.nl. Probeer maar!

Hoeveel hypotheek kun je krijgen per energielabel? In de tabel hieronder zie je hoeveel hypotheek je extra kunt krijgen voor een woning met elk van de diverse energielabels. In de middelste kolom staat wat je extra kunt lenen voor de aankoop van het huis. Rechts zie je wat je extra aan hypotheek kunt krijgen als je de hypotheek gebruikt om de woning te verduurzamen.

Energielabel nieuwe woning Wat kun je extra lenen voor de aankoop (t.o.v. label E, F of G)? Wat kun je extra lenen voor verduurzaming? E, F of G € 0 € 20.000 C of D € 5.000 € 15.000 A of B € 10.000 € 10.000 A+ of A++ € 20.000 € 10.000 A+++ € 30.000 € 10.000 A++++ € 40.000 € 0 A++++ met € 50.000 € 0 energieprestatie¬garantie voor min. 10 jaar

Wat deze nieuwe hypotheeknormen ook betekenen? Je maximale hypotheek kan per huis verschillen. Als je een heel energiezuinig huis koopt, kun je meer lenen voor de aankoop van het huis. Daarmee neemt je budget voor de aankoop toe. Als je een minder energiezuinig huis koopt, heb je juist extra budget voor verduurzaming (en hoef je energiebesparende maatregelen niet met eigen spaargeld te betalen). Daarmee is een huis met bijvoorbeeld energielabel G, F of E wellicht het overwegen waard.

Dus: voor welk bedrag kun jij een huis kopen in 2024? Dat reken je eenvoudig zelf uit. ** Gebruik de rekentool van Hypotheek.nl om een indicatie te krijgen:** maximale hypotheek te berekenen.

Wil je precies weten hoeveel jij maximaal kunt lenen voor je nieuwe woning? Vraag dan een vrijblijvend gesprek aan met een Hypotheekexpert van Hypotheek.nl Die kan je maximale hypotheek exact voor je uitrekenen en houdt daarbij rekening met jouw persoonlijke wensen en situatie.

--

Woonplein Limburg