Maximale hypotheek ligt in 2024 hoger: hoe zit dat? Voor veel mensen geldt dat hun maximale hypotheek in 2024 hoger is dan in eerdere jaren. Hoe zit dat? En waar hangt het van af? Bekijk hier alle uitleg.

Maximale hypotheek in 2024 voor veel mensen hoger: hoe zit dat? Als je een nieuw huis op het oog hebt of je huidige woning wilt verbouwen, heb je daar een hypotheek voor nodig. En ben je gebonden aan de maximale hypotheek die je met jouw inkomen kunt afsluiten. Gelukkig is er in 2024 goed hypotheeknieuws voor veel mensen: je kunt door de nieuwe hypotheeknormen wellicht meer lenen dan eerst. Alleenstaanden kunnen een hoger bedrag lenen. En afhankelijk van het energielabel van je woning zijn er extra hypotheekopties. Hoe zit dat?

Nieuwe leennormen in 2024 Het kabinet buigt zich elk jaar samen met het Nibud over de leennormen. Dat zijn de normen die bepalen hoeveel jij maximaal verantwoord kunt lenen op basis van je inkomen, financiële situatie en het huis dat je koopt (of al hebt).

Deze normen zijn op 1 januari 2024 opnieuw veranderd. Voor veel huishoudens is dat een gunstige ontwikkeling. Zij kunnen door de nieuwe hypotheeknormen vanaf 2024 meer lenen.

Het volgende is door de nieuwe leennormen veranderd:

• Voor een energiezuinig huis kun je meer lenen dan eerst. • Voor verduurzaming van een minder energiezuinige woning kun je meer hypotheek krijgen. • Je studieschuld telt op een andere manier mee voor je maximale hypotheek. Er wordt niet meer gekeken naar je oorspronkelijke studieschuld, maar naar je actuele maandlasten. • Alleenstaanden kunnen extra lenen voor een huis.

Het ziet ernaar uit dat bijna alle huishoudens door deze nieuwe leennormen in 2024 meer kunnen lenen dan in 2023 het geval was. Dit komt ook deels door de loonstijging die veel mensen in 2023 of 2024 hebben gekregen.

Waar hangt je maximale hypotheek van af? Dat je maximale hypotheek afhankelijk is van je inkomen, wist je waarschijnlijk al. Maar dat is niet het enige waar de hypotheekaanbieder naar kijkt voor je maximale hypotheek. Geldverstrekkers berekenen jouw hypotheekopties door te kijken naar deze factoren: • je jaarinkomen (en dat van je partner) of je jaarcijfers als ondernemer; • de actuele rentepercentages; • de waarde van de nieuwe woning; • het energielabel van de woning; • je leeftijd (en het aantal jaar tot je pensioen); • eventuele schulden (waaronder een studieschuld).

Gelukkig hoef je de hypotheekberekening niet zelf te maken. Via Hypotheek.nl kun je eenvoudig jouw maximale hypotheek berekenen. Die tool houdt rekening met alle factoren hierboven en bepaalt hoeveel jij op basis daarvan aan hypotheek kunt krijgen.

Hogere maximale hypotheek in 2024, hoe zit dat? Veel mensen kunnen in 2024 dus meer hypotheek krijgen dan in 2023. Hoe zit dat precies? We lichten de belangrijke veranderingen toe.

*1. Je maximale hypotheek hangt af van het energielabel Een grote verandering door de nieuwe hypotheeknormen is dat je maximale hypotheek in 2024 deels afhangt van het energielabel van je woning. Daarbij geldt: • Hoe beter het energielabel, hoe meer hypotheek je kunt krijgen voor de aankoop van het huis. • Hoe slechter het energielabel, hoe meer extra hypotheek je kunt afsluiten om de woning te verduurzamen. Dit geldt zowel als je je nieuw gekochte woning wilt verduurzamen als wanneer je je huidige huis duurzamer wilt maken.

De richtlijnen zijn als volgt: Energielabel van nieuwe woning Extra te lenen bedrag voor de aankoop (t.o.v. label E, F of G)? Extra te lenen bedrag voor verduurzaming A++++ met energieprestatie¬garantie voor minstens 10 jaar € 50.000 € 0 A++++ € 40.000 € 0 A+++ € 30.000 € 10.000 A+ of A++ € 20.000 € 10.000 A of B € 10.000 € 10.000 C of D € 5.000 € 15.000 E, F of G € 0 € 20.000

Dit houdt in dat je maximale hypotheek per woning kan verschillen. Koop je een zeer energiezuinige woning? Dan kun je een hogere hypotheek krijgen om de woning aan te kopen. Kies je voor een minder energiezuinige woning? Dan heb je extra leenmogelijkheden om het huis duurzamer te maken.

2. Een studieschuld telt anders mee Hypotheekaanbieders kijken voor de maximale-hypotheek-berekening ook naar schulden die je hebt openstaan (zoals een studieschuld, creditcardschuld of roodstand). Heb je bijvoorbeeld een studieschuld openstaan? Dan kun je daardoor minder lenen. Wel rekenen hypotheekaanbieders sinds dit jaar op een andere manier met je studieschuld dan eerst.

Vóór 2024 was het nog zo dat naar je oorspronkelijke studieschuld werd bekeken om je maximale hypotheek te bepalen. Dat betekende dat eventuele aflossingen niet werden meegenomen. Sinds 2024 kijken hypotheekaanbieders naar je huidige maandlasten voor je studieschuld. Daardoor kunnen veel mensen met een studieschuld meer lenen.

3. Alleenstaanden kunnen extra lenen Alleenstaanden met een inkomen van minimaal € 28.000,- kunnen in 2024 een extra bedrag aan hypotheek krijgen als ze dat willen. Het gaat in totaal om een bedrag van € 16.000,-. Dit maakt het voor sommige alleenstaanden makkelijker om aan een eigen koopwoning te komen.

En hoe zit het met de huidige rentes? Ook de hypotheekrentes zijn bepalend voor hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Als de rentes hoog staan, kun je met hetzelfde inkomen minder hypotheek krijgen.

Het goede nieuws is dat de rentes de afgelopen tijd iets zijn gedaald. Hoe de rentes zich dit jaar verder ontwikkelen, is nog niet zeker. Maar het ziet ernaar uit dat de rentes mogelijk iets verder dalen in de loop van het jaar. Dat maakt een hypotheek afsluiten in 2024 extra aantrekkelijk.

Dus: hoeveel kun jij lenen voor een huis in 2024? Wil je precies weten hoeveel hypotheek jij kunt krijgen voor een (nieuwe) woning? Je kunt eenvoudig je maximale hypotheek berekenen via de tool van Hypotheek.nl. De nieuwe leennormen van 2024 zijn daarin al meegenomen.

Wil je exact weten wat jouw leenopties zijn voor een ander huis? Vraag dan een vrijblijvend gesprek aan met een hypotheekadviseur van Hypotheek.nl. Diegene kan precies voor je uitrekenen hoeveel jij kunt lenen én welke maandlasten daarbij horen. Zo weet je direct waar je aan toe bent.

Woonplein Limburg