Nieuwe keuken laten plaatsen na de aankoop van een woning

Nieuwe keuken laten plaatsen na de aankoop van een woning

De huidige krapte op de woningmarkt maakt dat je als woningzoekende al snel concessies zal moeten doen. Woningen met voldoende ruimte, een moderne badkamer en een keuken die van alle gemakken voorzien is, zijn tegenwoordig nauwelijks te vinden. De oplossing is het reserveren van budget om na de overdracht van een woning direct te starten aan een renovatie van deze ruimtes. Kijk alvast online naar de uitgebreide collectie keukens van verschillende keukenwinkels, om een beeld te krijgen van het budget dat je hiervoor nodig hebt. Het biedt je daarbij inspiratie en laat zien hoe bepaalde combinaties van kleuren en materialen in de praktijk uit zullen pakken.

Bij de aankoop van een huis heb je in sommige gevallen de mogelijkheid om de hypotheek te verhogen, zodat je voldoende budget hebt om de keuken of bijvoorbeeld badkamer aan te pakken. In dit artikel lees je er meer over.

Afsluiten van een verhoogde hypotheek voor een renovatie Er zijn verschillende mogelijkheden bij het verhogen van een hypotheek voor de renovatie van een keuken. Zo kun je een tweede hypotheek afsluiten bij dezelfde aanbieder. Deze tweede hypotheek komt in dit geval boven op de huidige hypotheek. In het geval van de aankoop van een nieuwbouwwoning valt het budget voor het plaatsen van een keuken normaliter binnen het bouwdepot dat je aanvraagt bij de hypotheekaanbieder.

Staat de huidige hypotheek op een woning voor een hoger bedrag in het Kadaster ingeschreven dan deze waarde is? In dat geval kun je de hypotheek verhogen; je hebt extra leenruimte. Een derde mogelijkheid is het oversluiten van een hypotheek. In dat geval sluit je bij een andere hypotheekaanbieder een nieuwe, hogere hypotheek af om de keuken te renoveren en je lopende hypotheek in één keer af te lossen.

Laat je adviseren over de financiële mogelijkheden Aan ieder van deze opties zitten een aantal haken en ogen. Het is daarom belangrijk je hierover goed te laten adviseren door een financieel specialist. Voordat je een dergelijk gesprek aanvraagt helpt het om bijvoorbeeld al eens een Keuken Kampioen keukenwinkel in Heerlen te bezoeken. Het geeft je een beeld van de verwachte kosten van de renovatie van een keuken. Een inschatting die je als input kunt gebruiken voor het hypotheekadvies.

Vraag naar kluswoningen is minder groot Over het algemeen geldt dat de vraag naar kluswoningen minder groot is dan die naar instapklare huizen. Dit betekent dat het bijvoorbeeld starters interessant kan zijn om zo’n kluswoning te overwegen. Het maakt de kans op een koophuis groter en zorgt er tegelijkertijd voor dat je het pand geheel naar eigen smaak in kunt richten. In dit geval zal niet alleen de keuken vervangen moeten worden, maar is het daarbij interessant om je alvast eens te verdiepen in de badkamertrends van 2024. Aan welke eisen moet deze ruimte voor jou voldoen?

Wees je bewust van de risico’s bij de aankoop van een kluswoning Een nadeel van een kluswoning is dat de renovatie daarvan veel tijd en energie vergt. Het is rendabel om met zo’n huis aan de slag te gaan, wanneer je de mogelijkheid hebt om een deel van het werk zelf uit te voeren.

Zorg er daarnaast voor dat je vooraf uitgebreid hebt laten onderzoeken welke gebreken een dergelijke woning kent. Er zijn verschillende organisaties die zo’n grondige bouwkundige keuring voor je uit kunnen voeren. Mogelijk is er sprake van rottend hout of leeft er houtworm in de woning. Het zijn gebreken die vaak lastig te verhelpen zijn, zonder een groot deel van de houten constructies te vervangen. Een klus die al snel flink in de papieren loopt.

Woonplein Limburg