Roerende zaken: wat hoort er bij de overname van een koopwoning?

Roerende zaken: wat hoort er bij de overname van een koopwoning?
Het kopen van een woning gaat niet vanzelf. De koper en de verkoper moeten op één lijn zitten over wat de koper precies krijgt voor zijn geld. Neem je de vloer over? Blijft de koelkast staan? Moet je zelf nieuwe vlaggen kopen of neem je deze over? Haarfijn zal worden uitgelegd hoe dit in zijn werk gaat.

Roerende en onroerende zaken
Als eerste zijn hier wat dingen die horen bij de overname van een koopwoning. Je hebt roerende zaken, die niet standaard bij de verkoop horen, zoals inboedel en het meubilair. En je hebt onroerende zaken, zaken die altijd bij de verkoop horen, dus het eigendom van het perceel met woning en verdere aanhorigheden. Voor de verkoop van een huis wordt meestal een lijst opgesteld met zaken die horen bij de koop van het huis. Welke zaken blijven in de woning achter, welke neemt de verkoper mee en welke worden overgenomen? Als er niets wordt afgesproken, koop je alleen de onroerende zaken.

Wat wordt er vaak overgenomen?
Roerende zaken die vaak worden overgenomen door de koper zijn vloeren, zonweringen, keukenapparatuur, witgoed zoals een vaatwasser, koelkast of vriezer, lampen, brievenbus, deurbel, badkameraccessoires, gordijnen en een vlaggenmast. Niet altijd zitten deze roerende zaken dus bij de verkoop. Je kan een zonwering kopen, maar het is niet altijd goedkoop. Vlaggenmasten kopen is daarentegen wel goedkoop. Andere zaken zoals keukenapparatuur, witgoed en badkameraccessoires hoeven niet duur te zijn. Vloeren zijn echter wel weer wat duurder en kosten ook veel tijd om aan te schaffen. Het voordeel van meer spullen overnemen, is dat de totaalprijs voor het huis lager wordt.

Papierwerk
Bij de overname van een koping komt ook nog wat papierwerk kijken. De verkoper moet in bezit zijn van het stedenbouwkundig uittreksel, bodemattest, keuringsattest van de elektrische installatie, postinterventiedossier, kadastraal plan, energieprestatiecertificaat en de gegevens rond overstromingsgevoeligheid. Verder zijn nodig een kopie van het legitimatiebewijs van alle eigenaren van de woning, een akte van levering, een WOZ beschikking en andere gemeentelijke aanslagen, documenten van de Vereniging van Eigenaren, een ingevulde VvE vragenlijst, een ingevulde lijst van roerende zaken, een akte van verdeling in geval van scheiding en een akte van erfrecht in geval van overlijden. De notaris doet trouwens ook nog meestal onderzoek naar de achtergrond van de koper en verkoper, het huis, de hypotheeksituatie en bijzonderheden in de gemeente.

Afspraken
Hoe je het ook wendt of keert, je zal er even wat tijd aan kwijt zijn deze zaken te regelen als verkoper of als koper. Maak met de verkoper afspraken over hoe je betaalt voor de roerende zaken die je overneemt. Je kan bij wijze van spreken een Tikkie sturen. Zet afspraken wel goed op papier. Wat goed nieuws is, is dat je voor roerende zaken geen overdrachtsbelasting verschuldigd bent, laat dan wel het bedrag los vermelden in de koopakte.

Woonplein Limburg