Snoeien in het voorjaar: hier moet je op letten!

Woonplein Limburg

**Snoeien in het voorjaar: hier moet je op letten! **

De lente staat voor de deur! Nog heel even en dan gaan we weer massaal aan de slag om de tuin lenteklaar te maken. Dat betekent ook dat het snoeigereedschap weer uit de schuur getrokken wordt. Het voorjaar is immers toch hét moment om te snoeien? In sommige gevallen klopt dit inderdaad. Het lijkt bijna zonde om bomen en planten te snoeien op het moment dat ze juist zo lekker gaan groeien, maar vaak is het noodzakelijk om de groei te stimuleren en ervoor te zorgen dat ze er ook in de zomer mooi bij staan. Voordat je je snoeigereedschap erbij pakt, is het echter wel belangrijk om te weten waar je op moet letten. Je wilt immers wel het gewenste resultaat behalen. In dit artikel zetten we enkele handige snoeitips op een rijtje.

Haal goed gereedschap in huis

Snoeien met een botte schaar of slecht gereedschap is nooit een goed idee. De kans is groot dat je de plant of boom alleen maar schade toericht. Daarom is het eerst belangrijk om je gereedschap te controleren en - indien nodig - beter gereedschap in huis te halen. Kies bij voorkeur voor gereedschap dat voor meerdere doeleinden gebruikt kan worden en makkelijk te hanteren is. Een goed voorbeeld is de felco snoeischaar. Weet je niet goed welk snoeigereedschap van pas komt? Laat je dan adviseren in de winkel of vraag om hulp bij de klantenservice van een webshop.

**Weet wat het juiste moment is om te snoeien **

Geen enkele boom of plant vraagt om hetzelfde onderhoud. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je ze in optimale conditie kunt houden. Hoewel snoeien in veel gevallen noodzakelijk is, verschilt de periode waarin dit moet gebeuren. Zo zijn er bijvoorbeeld bomen die je beter niet in hartje zomer kunt snoeien. Of waarbij je dit juist in de winter moet laten doen. Snoei je verkeerd, dan kan dit grote gevolgen hebben voor zowel het uiterlijk als de levensduur van de plant of boom. Onderzoek daarom altijd eerst wat de juiste periode is voordat je aan de slag gaat.

**Tweede groei stimuleren **

Het lijkt wel zonde om te snoeien als de plant of boom net zo mooi in bloei staat. Maar wist je dat je hiermee ook een tweede groei kunt stimuleren? Door te snoeien vlak voordat de plant weer uitgebloeid is, kun je ervoor zorgen dat deze op een later moment in het seizoen opnieuw in bloei komt te staan. Zo geniet je dus langer van de bloeiperiode.