Verduurzamen van je woning: investeer in de toekomst

Verduurzamen van je woning: investeer in de toekomst
Wanneer we denken aan het creëren van een betere toekomst voor onszelf en de volgende generaties, komt het verduurzamen van onze woningen toch steeds vaker bovenaan ons prioriteitenlijstje te staan. Het gaat niet meer alleen om het verminderen van onze ecologische voetafdruk, maar ook om het realiseren van aanzienlijke besparingen op de lange termijn. We vertellen je graag meer!

Duurzaamheid als investering
Het verduurzamen van je woning wordt vaak gezien als een investering in de toekomst. Hoewel het aanvankelijk kosten met zich meebrengt, zullen de voordelen op de lange termijn die initiële uitgaven ruimschoots gaan overtreffen.

Lagere energiekosten
Een van de meest voor de hand liggende voordelen van het verduurzamen van je woning is de aanzienlijke daling van je energierekening. Door bijvoorbeeld je huis te isoleren, dubbele beglazing te zetten en energiezuinige apparaten te gebruiken, kun je de warmte beter vasthouden en onnodig energieverlies verminderen. Dit betekent dat je minder hoeft te betalen voor verwarming, koeling en elektriciteit.

Stijgende woningwaarde
Een duurzame woning is vaak aantrekkelijker voor potentiële kopers. Als je besluit je woning ooit te verkopen, kan het verduurzamen ervan een aanzienlijke stijging van de woningwaarde betekenen. Veel kopers zijn bereid meer te betalen voor een woning met lage energiekosten en milieuvriendelijke voorzieningen.

Terugverdientijd
Hoewel de initiële investeringen voor het verduurzamen van je woning misschien hoog lijken, is er vaak een redelijke terugverdientijd. Door de besparingen op je energierekening en eventuele belastingvoordelen kunnen deze kosten binnen enkele jaren worden gecompenseerd. Na deze periode blijf je geld besparen. Interessant toch?

Milieuvriendelijkheid en duurzaamheid
Natuurlijk mogen we de milieuvriendelijke aspecten van het verduurzamen van je woning niet over het hoofd zien. Het verminderen van je ecologische voetafdruk is een verantwoorde keuze die bijdraagt aan een gezondere planeet voor toekomstige generaties. Door gebruik te maken van duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen of windenergie, verminder je je afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en verminder je dus ook de uitstoot van broeikasgassen.

Subsidies
Van de Rijksoverheid kun je aantrekkelijke subsidies krijgen voor een warmtepomp, isolatie, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet, waardoor je kosten aanzienlijk verminderd worden. Voor de aankoop van een warmtepomp kun je de zogenaamde ISDE-subsidie ontvangen, die ongeveer 30% van de aanschafkosten bedraagt, afhankelijk van het type warmtepomp en vermogen. Hierdoor wordt duurzame verwarming nog aantrekkelijker. Voor isolatie is er landelijke subsidie beschikbaar. Als je twee isolatiemaatregelen neemt, is de subsidie hoger dan bij slechts één maatregel.

Om in aanmerking te komen voor hogere subsidie, moet je binnen twee jaar ofwel minstens twee isolatiemaatregelen uitvoeren, ofwel één isolatiemaatregel combineren met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. Het is ook mogelijk om subsidie aan te vragen voor slechts één isolatiemaatregel, maar de subsidie per vierkante meter is dan lager dan bij twee maatregelen. Je moet de maatregel na 1 april 2022 hebben laten uitvoeren en de aanvraag binnen twee jaar na uitvoering indienen op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Voor andere duurzame maatregelen zoals een zonneboiler, aansluiting op een warmtenet of elektrisch koken (als je aangesloten bent op een warmtenet), zijn er ook aantrekkelijke subsidies beschikbaar. De hoogte van de subsidie hangt af van verschillende factoren. De details zijn te vinden op de website van RVO. Je kunt deze subsidies afzonderlijk aanvragen, maar als je ze combineert met isolatiemaatregelen, kun je voor die isolatie een hoger subsidiebedrag per vierkante meter krijgen. Het is belangrijk om te weten dat lokale overheden zoals gemeentes, provincies en waterschappen ook subsidies bieden voor verduurzaming. Deze lokale subsidies kunnen worden gecombineerd met de landelijke ISDE-subsidie, waardoor je voor dezelfde maatregelen zowel de ISDE-subsidie als de lokale subsidie kunt aanvragen.

Woonplein Limburg