Voor het eerst op jezelf wonen, waar moet je aan denken!
Een spannende periode! Veel vragen zullen op je af komen. Misschien weet je al waar je ongeveer wilt wonen, maar dan… moet ik eerst gaan huren, of kan ik direct al een huis kopen? Wat zijn bijvoorbeeld de voor- en nadelen en de verschillen in het kostenplaatje? In deze blog probeer ik je een beetje op weg te helpen.
Moeilijk kiezen?
Kijk, als je pas een baan hebt en misschien nog geen vast contract, je salaris nog niet al te hoog is, of je nog niet weet hoe je toekomst er de eerste jaren zal uitzien, dan kan huren best een verstandige optie zijn. Om daar helemaal zeker van te zijn is een gesprek met een bank of hypotheekadviseur op zijn plaats. Zo’n eerste gesprek is bijna altijd gratis, dus wat let je. Als je een woning wilt huren gelden bepaalde inkomenseisen, maar die zijn minder streng dan bij kopen.
Kopen een optie?
Als je wat langer een baan hebt, bij voorkeur een vaste, dan is kopen misschien een goede optie. Over het algemeen is huren in de beginjaren wat goedkoper, maar op langere termijn is kopen meestal voordeliger. Je lost namelijk je hypotheek af, zodat je na 30 jaar alleen maar je eigenaarslasten hoeft te betalen. De huur gaat bovendien ook alsmaar omhoog. Op de website van de Nationale Hypotheekgarantie (www.nhg.nl) kun je via een sneltoets berekenen hoeveel hypotheek je met je inkomen kunt krijgen. Belangrijk is bijvoorbeeld ook of je nog andere (studie)schulden of andere financiële verplichtingen hebt. De bank of hypotheekadviseur kan dit natuurlijk ook voor je berekenen.
Kosten bij aankoop
Een volgend aspect waar je bij koop rekening mee moet houden zijn de bijkomende kosten. Deze zijn globaal te stellen op 5% van de koopsom. De kosten bij een bestaande woning bestaan uit overdrachtsbelasting (2%), notariskosten transportakte, eventuele kosten aankoopmakelaar, verrekening van eigenaarslasten, eventueel de kosten van een bouwkundige keuring. Bij de hypotheekkosten zijn te noemen: kosten hypotheekakte, advieskosten aan de bank of hypotheekadviseur, taxatiekosten en eventueel de kosten van Nationale Hypotheek Garantie.
En bij nieuwbouw?
Koop je een nieuwbouwwoning dan wordt tegen een “vrij op naam” prijs aangeboden. Ook hier krijg je nog met extra kosten te maken. Bijvoorbeeld renteverlies tijdens de bouw, maar ook hypotheekkosten en kosten van bijvoorbeeld meerwerk en tuinaanleg. Ook bij nieuwbouw adviseren wij met zeker 5% bijkomende kosten rekening te houden. En niet onbelangrijk is, de bijkomende kosten kun je tegenwoordig niet meer meefinancieren, maar moeten uit eigen geld worden betaald.
Begroting woonkosten
Nu je ongeveer weet hoeveel je kunt lenen is het zaak om een begroting te laten maken van je woonkosten. Hierbij gaat het niet alleen om je hypotheekkosten (rente en aflossing) maar ook alle andere bijkomende eigenaarslasten zoals onroerendzaakbelasting, eigenwoningforfait, verzekeringen en onderhoud. Aan de andere kant krijg je meestal nog wat geld terug van de belasting. Hypotheekrente en eenmalige hypotheekkosten zijn namelijk aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Ik stuur je graag een voorbeeld waarin alle woonkosten en de waardeontwikkeling van de woning over een lange periode zijn meegenomen.
Beslagen ten ijs!
Met de uitkomst van het financiële plaatje kun je al een bewustere keuze maken om daarna op zoek te gaan. Want naast de woonkosten zijn er nog meer dingen die je keuze kunnen beïnvloeden. Met een huurwoning kun je gemakkelijker en met minder rompslomp verhuizen bijvoorbeeld. Maar aan de andere kant heb je met huren meestal minder keuzemogelijkheden en ook minder mogelijkheden om de woning te vertimmeren en helemaal naar je zin te maken.
Maak je eigen huiswerk!
Met deze informatie hoop ik je eerste vragen te hebben beantwoord. Belangrijk is en blijft om je goed te laten informeren door deskundigen. Natuurlijk, vrienden, kennissen en familie kunnen je soms op weg helpen, maar voor de het echte werk, safety first zou ik zeggen. Tot binnenkort.
Leo van de Pas, Woonpleinlimburg.nl