Wanneer is het tijd om de schutting te vervangen?

Wanneer is het tijd om de schutting te vervangen?
Schuttingen verliezen na verloop van tijd hun sierwaarde. Onder invloed van het weer vergrijst het hout, ontstaat er groene aanslag en ontstaat er houtrot. Maar wanneer breekt het punt aan dat je de schutting beter kunt vervangen? Herken je één van deze zaken, wacht dan niet te lang. De eerstvolgende storm kan jouw schutting zomaar fataal worden.

De schutting komt niet meer aan uw eisen tegemoet
De belangrijkste reden om de schutting te vervangen is dat deze niet meer aan jouw eisen tegemoet komt. Maar wat zijn deze eisen? Om welke reden plaatste je jaren geleden de schutting om de tuin? In feite zijn er twee belangrijke redenen om een schutting te laten plaatsen.

  1. Het creëren van privacy
  2. Het af kunnen sluiten van uw tuin

Wanneer de schutting niet langer aan één van deze twee eisen voldoet is het de hoogste tijd de schutting te vervangen. Mogelijk ben je dan al aan de late kant en is de schutting (deels) scheef gezakt of houden enkele roestige schroeven de schutting bij elkaar. 5 tekenen dat jouw tuinafscheiding op instorten staat ● Schuttingpalen en schutting panelen hebben last van houtrot ● De schutting staat niet langer horizontaal en verticaal waterpas ● Er groeit een overdaad aan klimplanten over de schutting ● Schroeven en bevestigingsmaterialen zijn weggeroest ● De schutting wiebelt als het waait

Hoe controleer je de schutting op houtrot? Houtrot is vrij eenvoudig te herkennen, zeker als je weet wat de zwakke plekken zijn. Heb je een schutting met houten palen waaraan de schermen bevestigd zijn? Controleer deze dan op houtrot door een schroevendraaier vlak boven de grond in de houten schuttingpaal te duwen. Als de schroevendraaier zonder een al te grote krachtsinspanning in het hout verdwijnt hebben de palen vrijwel zeker last van houtrot. Hoe eenvoudiger het gaat, hoe erger het is.

Op dezelfde manier kun je de schutting panelen op houtrot controleren. Houtrot bij schuttingpanelen is echter al snel zichtbaar. Als de schroeven uit het hout los zijn gekomen is de oorzaak vrijwel altijd houtrot. Het is dan slechts een kwestie van tijd totdat de schutting omvalt. Controleer regelmatig zodat je kunt ingrijpen voordat de schutting om is gevallen en jouw tuin open en toegankelijk is geworden.

Wat als de schutting dreigt om te vallen?
Op stormachtige dagen kunnen aangetaste schuttingen omvallen. Doordat rotte delen van de schutting loskomen ontstaat er speling op de ooit zo stabiele schutting. Als de schutting lang genoeg op en neer gaat zal deze vanzelf loskomen en omvallen. Als je merkt dat dit van toepassing is op jouw schutting kun je proberen te stutten. Hiermee voorkom je dat de schutting omvalt. Dit geeft je de tijd om een afspraak in te plannen om de schutting te vervangen of om zelf voor de benodigde materialen te zorgen. Het is slechts een tijdelijk lapmiddel en biedt natuurlijk geen oplossing voor de lange termijn.

Wat zijn de kosten van een nieuwe schutting?
De prijzen voor een nieuwe schutting lopen enorm uitéén. En bij een zoektocht op het internet tussen verschillende aanbieders dien je goed te kijken of er verschillen zitten in de aangeboden kwaliteit. Je hebt immers geen baat bij een schutting die goedkoop is maar al snel dezelfde problemen gaat opleveren. In het geval van stormschade is het vaak mogelijk een deel van de onkosten terug te krijgen. Maak daarvoor foto’s van de schade en vraag een vrijblijvende offerte aan. Op basis van deze offerte kom je al snel te weten of er een tegemoetkoming mogelijk is voor de onkosten. De meeste schuttingbouwers kunnen uw oude schutting demonteren, voor zover dit nog nodig is, en voor je afvoeren. Daarmee ontzorgen ze je volledig. Nadat de schutting is verwijderd zorgen de vakkundige medewerkers voor een duurzame plaatsing van een nieuwe schutting.

Op deze manier gaat uw schutting het langste mee:

  • Bij een hout beton schutting heb je minder snel last van houtrot
  • Laat de palen van een schutting die veel wind vangt aanstorten met beton
  • Maak uitsluitend gebruik van RVS bevestigingsmaterialen Een afdeklat vormt een afdakje en voorkomt zo aantasting van het hout