Welke factoren hebben invloed op het energielabel?

Welke factoren hebben invloed op het energielabel?
Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe koopwoning of huurwoning in Limburg, dan is het goed om te kijken naar het energielabel. Het energielabel is steeds meer een bepalende factor bij de aankoop en de verkoopwaarde van een woning. Onlangs kwam nog in het nieuws dat woningen met een energielabel vaker en duurder worden verkocht. Reden genoeg om eens in te zoomen op dit onderwerp. Wat houdt het energielabel eigenlijk in en welke factoren hebben invloed op het energielabel?

Wat is het energielabel?
Aan de hand van het energielabel kun je zien hoe energiezuinig een woning is en wat de mogelijkheden zijn om de woning nog energiezuiniger te maken. Tegenwoordig zijn verkopers en verhuurders verplicht om een geldig geregistreerd energielabel te hebben. Dit energielabel varieert van A++++ (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig).

De volgende factoren zijn van invloed op het energielabel en zullen we hieronder verder bespreken:

· Isolatie · Het bouwjaar · Verwarmingssysteem · Ventilatiesysteem · Zonnepanelen en andere energiebesparende maatregelen · Energieprestatieberekening

Isolatie
De mate van isolatie van de woning heeft een grote invloed op het energielabel. Denk daarbij niet alleen aan muurisolatie, maar ook de aanwezigheid van isolerende ramen, dakisolatie en gevelisolatie.

Het bouwjaar
Het bouwjaar staat in verband met de isolatie. Want oudere huizen zijn vaak minder goed geïsoleerd. Over het algemeen kun je uitgaan van de volgende mate van isolatie per bouwjaar, mits er natuurlijk geen sprake is van na-isolatie:

Bouwjaar Mate van isolatie
Gebouwd voor 1939 >> Zeer matige isolatie

Gebouwd tussen 1930 en 1975 >> Niet goed geïsoleerd

Gebouwd tussen 1976 en 1982 >> Matig geisoleerd

Gebouwd tussen 1983 en 1991 >> Redelijk goed geïsoleerd

Gebouwd na 1992 >> Goed tot zeer goed geïsoleerd

Het verwarmingssysteem
Hoe energiezuiniger het verwarmingssysteem, hoe beter het energielabel. Denk bijvoorbeeld aan de aanwezigheid van een warmtepomp, die een stuk minder of helemaal geen gas verbruikt ten opzichte van een cv-ketel (zie ook deze rendementsberekening.

Het ventilatiesysteem
Het is belangrijk om goede ventilatie in huis te hebben, maar ook deze moet energiezuinig zijn. Er zijn mechanische ventilatiesystemen met warmteterugwinning. Zo’n systeem heeft een hoge energie-efficiëntie.

Zonnepanelen en andere energiebesparende maatregelen
Het installeren van zonnepanelen en het nemen van andere energiebesparende maatregelen heeft een positieve invloed op het energielabel.

Energieprestatieberekening
Voor het berekenen van het energielabel wordt gebruikgemaakt van een energieprestatieberekening. Een berekening waarin alle mogelijke factoren zijn verwerkt die van invloed zijn op het energieverbruik van de woning.

In ons aanbod woningen staat altijd vermeld wat het energielabel van de woning is. Kijk naast het energielabel ook naar de mogelijkheden om dit te verbeteren. Lees bijvoorbeeld de tips voor het creëren van een duurzaam huis. Want als je huis nu nog geen goed energielabel heeft, kan het de moeite waard zijn om hierin te investeren. Een duurzame investering die zich in de loop dertijd gaat terugverdienen.

Woonplein Limburg