Zo beveilig je je thuisnetwerk!

Zo beveilig je je thuisnetwerk!
De afgelopen jaren is het steeds populairder geworden om thuis te werken. Werken kan op afstand, werkgevers zijn flexibeler en er zijn steeds meer mensen die een eigen bedrijf zijn begonnen. De veiligheid van het thuisnetwerk en het buiten de deur houden van indringers wordt daarbij door veel mensen onderschat. Hier zetten we een aantal tips voor je op een rij.

Installeer een VPN
De eerste aanbeveling die we zouden willen doen is het installeren van een VPN. Dit kun je als programma op je computer zetten, maar je kunt op je smartphone ook kiezen voor een VPN app. Een VPN biedt je verschillende voordelen:

  • Bescherming tegen malware en virussen;
  • IP-adres wordt verborgen;
  • Data wordt versleuteld verzonden en ontvangen. Hierdoor is het voor hackers veel moeilijker om in te breken op je thuisnetwerk, terwijl je ook beter beschermd bent als er onverwachts wel virussen of malware binnenkomen. Het is daarom een van de beste beschermingsmethoden voor je netwerk.

Geen standaard wachtwoord
Ga daarnaast eens alle wachtwoorden na die je hebt. Denk daarbij niet alleen aan accounts, maar ook aan het wachtwoord van je router bijvoorbeeld. Veel routers komen namelijk standaard met een wachtwoord, maar dit is helemaal niet sterk. Dit komt omdat het voor sommigen eenvoudig te achterhalen is welke wachtwoorden gebruikt worden. Kies daarom voor bijvoorbeeld een Password Manager. Hierin kun je al je wachtwoorden opslaan, maar kunnen ook automatisch wachtwoorden gegenereerd worden. Deze zijn op geen enkele manier aan jou persoonlijk te linken, waardoor het ook moeilijker is om deze wachtwoorden te kraken.

Router updaten
Om voor goede bescherming te zorgen, is het advies om je router up-to-date te houden. De fabrikant van de router brengt regelmatig nieuwe updates uit om je nog beter te beschermen tegen gevaren. Update je de router niet, dan wil dat zeggen dat je een risico loopt. Er is dan namelijk een veiligheidslek waar hackers van kunnen profiteren. Dit geldt trouwens niet alleen voor je router, maar ook voor al je andere apparaten in huis. Ook deze lopen namelijk een risico als je niet regelmatig een update uitvoert. Deze worden dan gebruikt door hackers om toegang te krijgen tot je thuisnetwerk. En hebben ze eenmaal toegang tot je thuisnetwerk, dan hebben zij in principe toegang tot je hele netwerk.

Gastnetwerk instellen
Het kan tot slot nog interessant zijn om een gastnetwerk aan te maken. Dit is een netwerk dat speciaal gemaakt is voor je gasten, waarvoor je ook een apart wachtwoord hanteert. Hierdoor hebben je gasten wel toegang tot het internet, maar is het voor hen niet mogelijk om verbinding te maken met apparaten in huis. Daarbij moet je denken aan bijvoorbeeld je printer of gedeelde bestanden. Je kunt dit network ook gebruiken voor je slimme apparaten. Deze hebben vaak een stuk minder of gebrekkige veiligheidsmaatregelen. Door deze apparaten te verbinden met gastnetwerk, hebben hackers die gebruik maken van deze lekken veel minder toegang tot je verschillende apparaten. Op de website van het bedrijf waar je de router hebt gekocht heb je vaak de mogelijkheid om verschillende netwerken aan te maken. In sommige gevallen kun je zelfs een QR-code aanvragen die je gasten direct toegang geeft tot het gastnetwerk. Kortom, er zijn genoeg maatregelen die je kunt nemen om de veiligheid van je netwerk te verbeteren. Daarbij zouden we beginnen met een VPN, maar ook voor een gastnetwerk, geen standaard wachtwoorden en het regelmatig updaten van je apparaten.

Woonplein Limburg