Zo krijg je een groen gazon: tips en tricks

Zo krijg je een groen gazon: tips en tricks
Als tuineigenaar en tuinliefhebber wil je niets liever dan een prachtig groen gazon. Maar hoe zorg je ervoor dat je dit kunt bereiken? In dit artikel delen we een aantal tips en tricks om een jaloersmakend gazon te creëren waar de buren jaloers op zullen zijn! Ontdek hoe je jouw gazon gezond houdt door het op de juiste manier te maaien, te bewateren, te bemesten en onkruid te verwijderen. Lees verder hoe je jouw gazon omtovert naar het pronkstuk van de buurt.

Maaien op de juiste lengte
Het belangrijkste om een gezond, groen gazon te creëren is door je gazon regelmatig te maaien. Daarbij is het belangrijk dat je je gras niet te kort maait, maar een hoogte van 5 tot 7 centimeter aanhoudt. Bekijk ook alle verschillende soorten grasmaaiers om dit resultaat te bereiken. Met deze lengte geef je het gras de kans om te groeien en kunnen de wortels zich beter ontwikkelen. Ook is het belangrijk dat je de messen van je grasmaaier scherp houdt, zodat je je gras niet scheurt en beschadigt.

Geef voldoende water
Wellicht vanzelfsprekend, maar gras heeft voldoende water nodig om goed te kunnen groeien. Zorg er dus voor dat het gazon in droge periodes regelmatig water krijgt. Let wel op dat je niet té veel water in één keer geeft, hierdoor kunnen de wortels en ook je gras gaan rotten. Geef je gras water wanneer de zon nog niet fel schijnt, ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat is een goede periode. Dit zijn momenten waarbij het water dat bedoeld is voor je gazon niet verdampt.

Regelmatig mesten
Om je gazon gezond te houden is het belangrijk dat je regelmatig bemest. Gebruik hiervoor speciale gras bemesting. Periodes waarbij je dit het beste kunt doen is in het voorjaar en in de zomer. Hoewel bemesting goed is voor je gazon is het ook belangrijk om te weten dat te veel ook niet goed is, dit kan schade toebrengen aan je gazon.

Vermijd onkruid en mos
Een grote vijand van een gezond gazon is onkruid en mos. Onkruid en mos kunnen belangrijke voedingsstoffen die bedoeld zijn voor je gras opnemen. Het is daarom belangrijk om onkruid en mos tijdig en regelmatig te verwijderen. Gebruik hiervoor speciale onkruid- en mosverwijderaar. Net als bemesting is het van belang dat je niet te veel gebruikt, je wilt uiteindelijk niet je gras beschadigen.

Geefs de wortels de kans om te ademen
Net als mensen hebben de wortels van je gras ook zuurstof nodig. Door dunne gaatjes in de grond te prikken geef je de wortels de kans om te ademen en kunnen ze zich beter ontwikkelen. Dit zal er uiteindelijk voor zorgen dat je gras beter kan groeien. Een keer per jaar je gazon beluchten is meer dan voldoende.

Woonplein Limburg