4 tips om je huis warm te houden

4 tips om je huis warm te houden
Met de stijgende gas- en elektriciteitsprijzen zullen velen van ons dit najaar op zoek gaan naar manieren om onze energierekening te verlagen. Overstappen energie kan hier bijvoorbeeld bij helpen, maar ook kunnen we onze huizen hiervoor verbeteren. De koudere maanden zijn dan wel afgelopen, alsnog is het verstandig om alvast met de woning bezig te gaan voor de komende winter. Met de extra druk van de huidige brandstofcrisis, biedt isolatie een kosteneffectieve manier om je huis minder afhankelijk te maken van fossiele brandstoffen en helpt je daarom te besparen op die allerbelangrijkste rekeningen. Gebruik daarom de onderstaande tips!

Voeg dikke gordijnen toe
De temperaturen kunnen tijdens de koudere maanden dalen tot wat aanvoelt als arctische niveaus, dus gordijnen kunnen een extra beschermingslaag bieden tegen die bittere nachten. Verduisteringsgordijnen zijn een toegewijde manier om je huis geïsoleerd te houden. Als je echter helemaal tevreden bent met je huidige gordijnstijl, kun je eenvoudig fleecevoering toevoegen aan je bestaande gordijnen. Toptip: houd de gordijnen overdag open om het zonlicht binnen te laten en natuurlijke warmte aan je huis toe te voegen, maar als de zon ondergaat, doe dan je gordijnen dicht.

Dicht ramen en deuren af
Warmte ontsnapt uit elke kleine spleet, dus het is de sleutel om die vervelende tocht buiten te houden door deuropeningen volledig afgesloten te houden tijdens de koudere maanden. Zorg ervoor dat je rubberen tochtstrips gebruikt om de ruimtes tussen de zijkanten en onderkant van je deur en het deurkozijn op te vullen. Als de ruimte tussen de onderkant van de deur en je vloer extra groot is, kun je ook een tochtstopper gebruiken. Zorg bij buitendeuren dat je sleutelgat, brievenbus of kattenluiken afgedekt zijn. Deze accessoires kunnen een enorm verschil maken voor de isolatie van je huis en kunnen voor een paar euro worden opgehaald bij je plaatselijke bouwmarkt.

Isoleer je zolder
Als je huis niet voldoende is geïsoleerd, kun je tot een kwart van de warmte van je huis via je dak verliezen. De sleutel tot het toekomstbestendig maken van je woning is daarom te voorkomen dat de warmte opstijgt en de zolder te verwarmen in plaats van woonruimtes. Isolatie is aangebracht op de vloer van de zolder, waardoor de warmte in het grootste deel van het huis wordt vastgehouden en het niet naar de zolder kan stijgen. Dit is perfect voor eigenaren van onroerend goed die hun zolder gebruiken als opslagruimte of juist als slaapkamer of werkruimte.

Isoleer je leidingen en warmwatertank
Zoals je een jas zou aantrekken om jezelf te beschermen tegen vriestemperaturen, geldt hetzelfde voor je leidingen en warmwatertank. Het enige dat je hoeft te doen, is een tankjack kopen, waarmee je geld kunt besparen door je water warm te houden. Overweeg ook om je leidingen te isoleren, vooral als je externe leidingen buiten je huis hebt - zeer koud weer kan ervoor zorgen dat deze leidingen bevriezen, waardoor kromtrekken of scheuren ontstaan en mogelijk zeer dure schade aan je hele systeem. Investeer in schuimslangen die zich om de leidingen wikkelen, om ze te beschermen tegen extreme temperaturen en om je water warm te houden.

Woonplein Limburg