Alles over het reinigen van je zonnepanelen

Alles over het reinigen van je zonnepanelen
Zonnepanelen zijn een van de meest energiezuinige en milieuvriendelijke oplossingen voor je elektriciteitsrekening. Nu de kosten van zonne-installaties dalen, de energieprijzen stijgen en de beschikbaarheid van fiscale stimulansen, is het aantal huizen en bedrijven met zonnepanelen elk jaar toegenomen. Bovendien worden ze niet altijd meer gekocht nu zonnepanelen huren ook mogelijk is. Otovo is de expert in het verhuren en leasen van zonnepanelen, dus hoef je dan niet in één keer een hoge investering te doen. Wel is het belangrijk om goed voor je panelen te zorgen, de zonnepanelen huren kosten zijn immers te hoog om ze vervolgens aan hun lot over te laten. Over het reinigen van zonnepanelen leer je veel in dit artikel!

Belangrijke vragen

  1. Woon je in een sterk vervuild gebied met veel smog of rook?
  2. Staan er hoge bomen om je huis? Wat is het aantal pollen in je omgeving?
  3. Hoe vaak regent het? Als het vaak regent, hoef je ze waarschijnlijk veel minder schoon te maken.

Vuil, stof, pollen, vogelpoep, bladeren en ander vuil kunnen de efficiëntie van zonnepanelen negatief beïnvloeden. Als het gaat om hoe vaak zonnepanelen moeten worden schoongemaakt, houd dan je energierekening in de gaten en controleer hoe het geleverde vermogen voor en na schoonmaakbeurten verandert. De meeste panelen hoeven nauwelijks schoongemaakt te worden omdat ze schuin geplaatst zijn, waardoor vuil tijdens regenbuien weg kan lopen.

Wat moet je wel doen?
Gebruik een tuinslang. Gebruik bij lichte vervuiling en stof een tuinslang om de panelen van de grond af te spoelen. Het afspuiten van de panelen is de veiligste, gemakkelijkste en meest kostenbesparende manier om je zonne-energieprestaties te verbeteren.

Wees zachtaardig
Hoewel zonnepanelen duurzaam zijn, kan het gebruik van metalen voorwerpen, hogedrukreinigers of schurende reinigingsmiddelen je systeem beschadigen. We raden aan om afwasmiddel en een spons of rakel te gebruiken om de panelen schoon te maken.

Vermijd direct zonlicht
In direct zonlicht kunnen zonnepanelen erg heet worden. De beste tijd om zonnepanelen schoon te maken om watervlekken of zeepvlekken te voorkomen tijdens het schoonmaken is 's morgens,' s avonds of op een bewolkte dag.

Lees de handleiding
Er kunnen specifieke aanbevelingen zijn voor het reinigen van je zonnepanelen, bijvoorbeeld of het systeem moet worden uitgeschakeld. Raadpleeg de handleiding van de fabrikant of neem contact op met je plaatselijke zonne-installateur voor meer informatie.

Huur een expert in
Als je zonnepanelen op het dak van je huis liggen, kan het zijn dat het te hoog, te steil of te glad is om je zonnepanelen veilig schoon te maken. We raden aan om het risico te vermijden en in plaats daarvan professionele zonne-installateurs te bellen.

Wat moet je niet doen?
Vermijd bij het reinigen van je zonne-PV-systeem het lopen op de zonnepanelen en het gebruik van hogedrukreinigers. Hoewel zonnepanelen zware regenbuien en zelfs de sterkste weersomstandigheden kunnen doorstaan, is het het beste om hogedrukreinigers te vermijden, omdat deze de fotovoltaïsche cellen kunnen krassen en beschadigen. Hoge waterdruk direct op de panelen kan de afdichting rond het frame beschadigen waardoor er water in de panelen kan binnendringen. Evenzo kan het lopen op zonnepanelen de cellen beschadigen of breken, waardoor het vermogen afneemt.

Woonplein Limburg