Alles over led TL verlichting!
LED-buislampen behoren tot de meest populaire en veelzijdige verlichtingsoplossingen die momenteel beschikbaar zijn. Ze zijn bijzonder geschikt voor toepassingen en installatieomgevingen waar het doel is om een flexibele verscheidenheid aan moderne, strak ogende binnenverlichting te realiseren in kamers en displays van elke omvang. Je zult vaak merken dat grotere LED TL buizen worden gebruikt om heldere, gelijkmatige verlichting te bieden in vele soorten bredere of meer open ruimtes. Veelvoorkomende voorbeelden zijn onder meer commerciële displays, werkplaatsen en laboratoria, keukens, gangen, foyers, fabrieksvloeren, sporthallen, parkeergarages en alle andere gemeenschappelijke, multifunctionele of drukbezochte ruimtes. Kleinere LED-buizen zijn ook zeer populaire opties voor accentverlichting in en onder kasten, werkbladen en andere ingebouwde of vrijstaande meubels, evenals in veel verschillende soorten bewegwijzering en andere belangrijke weergavegebieden.
Overstappen naar LED
Tegenwoordig stappen een groot aantal huizen, bedrijfspanden en openbare voorzieningen over van de traditionele, oudere TL-/CFL-buisverlichting en installeren ze in plaats daarvan LED-alternatieven. Er zijn verschillende goede redenen om dit te doen, met als meest overtuigende de lagere bedrijfskosten en veel langere levensduur van LED lampen versus fluorescentie-equivalenten. Dit resulteert over het algemeen in een sterk verbeterde efficiëntie gedurende de levensduur van de lamp. Dit betekent op zijn beurt uiteindelijk dat je in de loop van de tijd een veel betere waarde kunt verwachten, evenals een aanzienlijk verminderde impact op het milieu, door over te stappen op LED's. In deze introductiegids over LED TL bekijken we kort hoe je ze kunt monteren. Op deze manier weet je precies hoe je je nieuwe LED TL buis op moet hangen in je woning!
Het monteren van LED
Het monteren van een LED armatuur 120 cm is vrij eenvoudig, ongeacht of het een gloednieuw armatuur is of een retrofit voor een oudere fluorescentielamp die is opgezet met behulp van de bestaande verlichtingsarmatuur. Veel mensen zijn nog bezig met de overgang naar deze modernere, efficiëntere technologie. Als gevolg hiervan is het vrij gebruikelijk om bestaande TL-buisarmaturen met nieuwe LED lampen te zien. Om die reden - en omdat het installeren van LED-buislampen in gloednieuwe, speciaal gebouwde LED-behuizingsarmaturen een vrij vanzelfsprekende, plug-and-play soort klus is - zullen we ons concentreren op het retrofitproces in dit gedeelte van de gids.
Het exacte proces
Het exacte proces voor het achteraf inbouwen van een LED-buislamp in een bestaande TL-verlichtingsarmatuur zal enigszins verschillen, afhankelijk van het type armatuuropstelling. De belangrijkste beslissende factor hier zal waarschijnlijk de leeftijd van de reeds bestaande armatuur zijn. Oudere versies zijn vaak nog steeds uitgerust met zowel een conventionele magnetische ballast als een starter, terwijl iets nieuwere TL-verlichtingsarrays mogelijk alleen een elektrische ballast bevatten. Hoe dan ook, nieuwere LED-lampen hebben geen ballast nodig. In oudere arrays was het de taak van de ballast om de stroom die naar een fluorescentielamp vloeide te regelen zolang deze bleef branden nadat de starter de inerte gassen in de buis aanvankelijk had doen vonken en oplichten. LED-buizen hebben geen enkele vorm van continue actieve vermogensregeling nodig en kunnen daarom de startercomponent volledig omzeilen.
Bij de meeste retrofit LED-buisinstallaties moet de gebruiker deze procedure voor het omzeilen van de ballast zelf uitvoeren. Het is niet ingewikkeld om te doen, en het is over het algemeen een aanbevolen stap tijdens een retrofit, omdat het laten zitten van voorschakelapparaten soms kan leiden tot nadelige prestatie-effecten zoals zoemen of flikkeren van LED's. Bovendien zal het volledig omzeilen van de ballast er ook voor zorgen dat je LED lampen optimaal werken, door een potentiële bron van verspilde stroomafname uit het circuit te elimineren.