Als starter een huis kopen - waar moet je op letten?

Woonplein Limburg

Als starter een huis kopen wordt steeds moeilijker. De huizenprijzen blijven stijgen en het is eerder regel dan uitzondering dat er flink boven de vraagprijs wordt geboden. Hoe kom je als starter dan nog ertussen? In deze blog geven we je enkele tips voor de aankoop van je eerste huis!

Starterslening

Tegenwoordig hebben starters steeds vaker een studieschuld en flexibele contracten. Het gevolg is dat je van de bank minder kunt lenen voor je hypotheek. Veel gemeenten hebben daarom een (tijdelijke) starterslening beschikbaar. De starterslening is een extra lening bovenop de maximale hypotheek die je van de bank kunt lenen. De eerste 3 jaar betaal je geen rente en aflossing, maar houd in gedachten dat je deze extra lening uiteindelijk ook gewoon moet terugbetalen.

Geduld is een schone zaak

De hypotheekrente staat nog altijd laag, ondanks de stijging van de laatste maanden, misschien heb je daarom het gevoel dat je nu móet kopen. Vanaf 2021 worden kopers tussen de 18 en 35 jaar namelijk eenmalig vrijgesteld van de overdrachtsbelasting voor de aankoop van een woning. Meer informatie over de overdrachtsbelasting vind je in de blog “Geen overdrachtsbelasting woningkopers tot 35 jaar”.

Weg met die wensenlijst!

Misschien wel de beste tip: wees flexibel en kijk verder dan je wensenlijst. In welke regio zou je een huis kunnen betalen en heb je écht 4 slaapkamers nodig, of zijn 3 slaapkamers ook voldoende? Bepaal op welke punten je niet wilt inleveren en wees op de overige punten flexibel. Heb je een interessante woning gevonden? Rijd dan eens op verschillende tijdstippen door de wijk: overdag en vooral ’s avonds als iedereen thuis is. Je voelt meteen of de sfeer in een wijk bij je past of niet. Neem naast je gevoel ook je verstand mee. Als een woning te goed lijkt om waar te zijn, dan is dat waarschijnlijk ook zo.

Niet alleen voor starters, maar voor iedere koper is het verstandig om je goed te oriënteren en om vooral geen overhaaste beslissingen te maken. Zie je door de bomen het bos niet meer? Overweeg dan eens een aankoopmakelaar in te schakelen en laat je goed informeren over je mogelijkheden.