Wat kun je allemaal bekostigen vanuit een bouwdepot

Woonplein Limburg

Wat kun je allemaal bekostigen vanuit een bouwdepot

Stel dat je net een nieuwe woning hebt gekocht of al jaren in het huis woont waar je nu zit en het tijd is voor een flinke verbouwing, dan is het wel prettig dat je dit niet allemaal uit eigen zak hoeft te bekostigen. Gelukkig zijn er daarom ook genoeg mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld het opnemen van een bouwdepot. Dit heeft als voordeel dat je het geld op je spaarrekening kunt investeren in bijvoorbeeld een vastgoedfonds van fortus.nl of in losse aandelen op de beurs, zodat je je vermogen kunt laten groeien. Omdat we toch merken dat lang niet iedereen precies weet wat er nu wel of niet kan worden bekostigd vanuit een bouwdepot, is het goed om hier even wat verder in te duiken. Dus mocht je op het punt staan om bijvoorbeeld de badkamer, keuken of iets anders te gaan verbouwen, dan kan dit misschien wel tegen een veel gunstige rente.

Wat is een bouwdepot?

Stel je voor dat je een nieuw huis gaat bouwen of een grote verbouwing aan je huidige huis gaat doen. Dat kost natuurlijk veel geld. Om die kosten te kunnen betalen, kun je een hypotheek afsluiten. Een deel van dat geleende geld wordt dan gestort in een speciale rekening, die we een 'bouwdepot' noemen. Dit heeft als voordeel dat je dus niet je eigen geld hoeft te gebruiken en dit kunt gebruiken voor andere zaken. Stel je wilt in vastgoed investeren, dan is het prettig dat je hier een apart potje voor hebt. Een bouwdepot is dus vanuit meerdere opzichten ook fiscaal gewoon een stuk aantrekkelijker dan dat je aanspraak moet maken op je eigen spaargeld.

Waarom een bouwdepot?

Met een bouwdepot heb je volledige controle over de financiën van je bouwproject. Je krijgt een helder overzicht van je budget, waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Dankzij het bouwdepot kun je zelf bepalen wanneer je de aannemer betaalt, wat handig is als de werkzaamheden niet volgens planning verlopen. Bovendien heb je de zekerheid dat je geld veilig is voor de bouw, want het wordt direct naar de leveranciers overgemaakt. Dit voorkomt dat je geld onnodig op een rekening blijft staan. Daarbij is het wel belangrijk dat je dus goed kijkt wat wel of niet mogelijk is vanuit het bouwdepot, maar daarover vertellen we je uiteraard zometeen wat meer.

Wat kun je wel of niet uit een bouwdepot halen?

Uit een bouwdepot kun je in principe alleen kosten declareren die direct verband houden met de bouw of verbouwing van je woning en die aan de woning vastzitten. Denk hierbij aan kosten voor aannemers, bouwmaterialen, nieuwe dakkapellen, uitbouwen of het aanleggen van een nieuwe badkamer. Kosten voor losse spullen zoals meubels, gordijnen of keukenapparatuur vallen meestal buiten de dekking van een bouwdepot, omdat deze items niet vastzitten aan de woning en je ze mee kunt nemen als je verhuist. Het is belangrijk om goed na te gaan wat wel en niet vergoed wordt vanuit je bouwdepot, omdat de regels per geldverstrekker kunnen verschillen. Raadpleeg daarom altijd de voorwaarden van jouw hypotheekverstrekker.