De huur is te duur

De huur is te duur De woningcrisis is nog steeds in volle gang en er lijkt ook zo snel geen einde in zicht. Een betreurenswaardige conclusie, vooral voor mensen die in woningnood zitten is dit een groot probleem. De huizenprijzen stijgen nog steeds en ook huurwoningen worden er niet goedkoper op. Ondertussen zijn de wachtlijsten voor sociale huurwoningen zo lang dat je er na 12 jaar misschien eens eentje mag betrekken. Het lijkt een uitzichtloze situatie, maar gelukkig zijn er uitwegen te vinden. Wij zetten er een paar op een rijtje.

Omzeil de conventionele manieren Iedereen die op zoek is naar een woning is bekend met websites als funda, pararius, kamertje.nl of andere woningzoekers. Ook de makelaars hebben het lekker druk. Er zijn echter nog andere manieren om aan een woning te komen die niet in iedereen opkomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het inschrijven voor een antikraakwoning, een legale manier van kraken waardoor je vaak voor weinig geld op bijzondere plekken terecht komt. Ook woningdelen wordt steeds populairder: samenwonen met je vrienden? Gezellig toch!

Heb jij urgentie? Als je zo iemand bent die al tig jaar op een wachtlijst voor een sociale huurwoning staat, dan heb je misschien de hoop al opgegeven. Maar dit hoeft niet! Het zou namelijk kunnen dat jij in aanmerking komt voor een urgentiewoning. Dit is een sociale huurwoning die door de gemeente beschikbaar wordt gesteld voor mensen die om welke reden dan ook hun huis uit moeten en met grote spoed op zoek zijn naar een huurwoning. Veel mensen weten niet van dit systeem af, dus het is zeker de moeite waard om het te proberen. Het kan zomaar zijn dat je hier kans op maakt, en dan heb je ineens een plekje!

Hoe werkt het? In de wet is vastgelegd dat iedereen recht heeft op een dak boven diens hoofd. Dit is in de praktijk helaas niet altijd het geval, gemeenten hebben hun handen vol om voor iedereen een woning te vinden. De mensen die het hardst een huurwoning nodig hebben staan bovenaan de wachtlijst, afhankelijk van wat je situatie is kun jij hier tussen komen te staan! Om dat te bewerkstelligen moet je urgentie aanvragen. Hiervoor heb je een urgentieverklaring nodig, waarin staat waarom jij recht hebt op dat plekje bovenaan de lijst. Dit kan zijn om medische of sociale oorzaken of omdat jij bijvoorbeeld de huur niet meer kunt betalen in je huidige woning.

Andere wegen Behalve antikraak wonen, een sociale huurwoning bemachtigen of met vrienden samen gaan huren kun je je ook aansluiten bij een al bestaande woongroep. Woongroepen zijn vaak juridisch opgesteld als stichting of vereniging waar je lid van wordt zodra je je wooncontract hebt getekend. Omdat je geen huur maar contributie betaalt valt dit vaak lager uit. Je hebt als lid van de stichting die jouw woning beheerd natuurlijk meer verantwoordelijkheden, maar ook meer vrijheid! Muurtje doorbreken zodat je een open keuken hebt? Geen enkel punt! Niet alleen zijn woongroepen nog relatief onbekend, waardoor je meer kans maakt, het is ook nog eens gezellig wonen.

Woonplein Limburg