Dit moet je weten over een gepolijste vloer

Dit moet je weten over een gepolijste vloer
Als we denken aan schone, gepolijste oppervlakken, denken we niet vaak aan schurende materialen zoals schuurpapier of staalwol in Limburg. In veel situaties is dit beeld juist: Als je een glanzende glans wilt behouden, gaan ruw en glad over het algemeen niet goed samen. En als je oppervlakken probeert te polijsten zoals de lak van je auto of het zilver van je oma's erfstuk, dan geldt dat ook. Er zijn echter enkele opmerkelijke uitzonderingen op deze intuïtie.

Het boenen van een vloer
Het boenen van een vloer is zo’n geval volgens deze specialist in wonen. Het principe is vergelijkbaar met dat van het schuren van een houten oppervlak: Het doel is om het oppervlak egaal te maken zodat het er glad en gelijkmatig uitziet. Maar iedereen die wel eens houten meubelen heeft geschuurd, weet dat de gladde textuur die dat oplevert in de verste verte niet te vergelijken is met de glanzende glans die het resultaat is van het polijsten van een vloer met behulp van de best geteste polijstmachine. Dus wat is het verschil?

Een schurend middel
Hoewel het contra-intuïtief klinkt, is de rol van een schurend middel bij het creëren van een spiegelend oppervlak - het doel bij het polijsten van een vloer - eigenlijk eenvoudiger dan je zou denken. We hoeven alleen maar een paar zomerherinneringen op te halen om de wetenschappelijke principes te begrijpen die aan het werk zijn.

Spiegelbeeld
Als je ooit geprobeerd hebt om naar je spiegelbeeld in een stilstaand wateroppervlak te kijken - bijvoorbeeld een vijver of een zwembad - dan heb je jezelf waarschijnlijk vrij duidelijk kunnen zien. Dat komt omdat lichtstralen die een vlak, glad oppervlak raken, recht teruggekaatst worden zonder vervorming. Idealiter zou het oppervlak zo perfect glad en reflecterend moeten zijn, zoals een spiegel, dat je alle details van je spiegelbeeld zou kunnen zien. Het oppervlak van een zwembad is misschien niet perfect stil of vlak, maar het komt dicht genoeg in de buurt om je beeld te kunnen zien. Laten we zeggen dat iemand in het zwembad springt. Het water spat overal heen, en plotseling zie je alleen nog maar de woelige golven die langs de kant kabbelen. Je bewoog niet, dus moeten er nog steeds lichtstralen van je gezicht naar het wateroppervlak kaatsen. Maar waar is je reflectie gebleven? Die lichtstralen zijn er nog steeds, maar het ruwe oppervlak van het water kan die stralen niet langer recht naar je terugkaatsen. In plaats daarvan kaatsen ze alle kanten op als ze de pieken en dalen van het woelige water raken. Op een bepaalde manier is je reflectie er nog steeds - het is alleen in alle richtingen weggeschoten in plaats van recht naar je terug.

Een gladde doek
Hoewel sommige materialen alleen gepoetst hoeven te worden met een gladde doek, krijgt een vloerbedekking met een dunne toplaag van polymeer, of kunststof, na verloop van tijd en door slijtage putjes en krassen. Op microscopisch niveau resulteert dit in wat je je kunt voorstellen als kleine berglandschappen in die polymeercoating. Wanneer het licht op de vloer valt, wordt het in alle verschillende richtingen weerkaatst, wat resulteert in een dof ogend oppervlak. De taak van een polijstmachine is om die bergketen te egaliseren, zodat er een glad, egaal oppervlak ontstaat waar het licht op weerkaatst kan worden.

Woonplein Limburg