Goed voorbereid op huizenjacht

Woonplein Limburg

Goed voorbereid op huizenjacht

Je kent al in grote lijnen het financiële plaatje en je wilt nu op zoek gaan. Je kunt natuurlijk wild weg wat gaan zoeken, maar het is altijd beter om enige structuur aan te brengen. Als eerste moet je voor jezelf vaststellen waar je wilt wonen en welk soort huis. Stel een concreet wensenpakket op met harde eisen/wensen en minder harde wensen. Enige flexibiliteit is in de huidige marktsituatie wel geboden, maar probeer altijd zo dicht mogelijk bij je “ware droomhuis” uit te komen.

Waar wil je wel en niet wonen

Allereerst moet je bepalen waar je wilt wonen. Heb je al een concrete plaats of wijk op het oog, dan is dat prima. Zo niet, denk dan na over je favoriete plek. Is dat in het centrum van een stad of in een dorp, een jonge, drukkere woonwijk of juist een rustige. Of toch liever buitenaf op het platteland. Ben je afhankelijk van openbaar vervoer, dan is dat natuurlijk bepalend voor je locatie. Als er iets is waar je niet te snel concessies in moet doen is dat wel de locatie. Het komt regelmatig voor dat mensen na een paar jaar gaan verhuizen omdat ze onvoldoende over de plek hebben nagedacht. Anderzijds zie je ook mensen die vaker verhuizen omdat ze graag op meerdere plaatsen en in verschillende huizen willen wonen. Jij staat pas aan het begin van je woon carrière, het zou al mooi zijn als je de eerste jaren goed kunt overzien.

Voor welk type huis ga je

De meeste woningen die te koop staan zijn bestaande woningen, daar heb je dus de grootste keuze. Het voordeel is dat de buurt al gevormd is en dat je dit goed kunt beoordelen. Nieuwbouwwoningen hebben zo ook hun voordelen, je hebt meestal inspraak en kunt nog persoonlijke wensen laten uitvoeren. Nieuwbouwwoningen worden ook steeds meer energiezuinig. Voor sommigen is het een ultieme droom om ooit zelf een huis te laten bouwen. Ik heb nog niet gesproken over het type woning. Een belangrijke afweging is de keuze tussen een appartement of woning. Bij een appartement ben je lid van een vereniging van eigenaren, die allerlei zaken, zoals het onderhoud regelt. Kan een voordeel zijn maar ook gedoe geven. Het hangt een beetje af van je levensstijl of je hier voor kiest. Een appartement is doorgaans wel het laagste in prijs. Bij de overige woningtypen loopt de prijs in volgorde op, van tussenwoning, hoekwoning, 2/1 kapwoning tot vrijstaand. Je financiële polsstok zal hiervoor meestal leidraad zijn. Een opknappertje kun je vaak goedkoop aanschaffen, maar vergis je dan niet in de kosten van verbouwing. Een spannend en tijdrovend traject, zeker als je zelf veel wilt klussen.

Waar zoeken

De meeste woningen worden via een makelaar te koop aangeboden op websites zoals Funda en Woonpleinlimburg.nl. Bij gewilde woningen is het van belang er snel bij te zijn. Laat je dus door de websites op de hoogte houden van geschikt aanbod. Het kost niks, en bespaart je tijd omdat je anders telkens opnieuw moet zoeken.