Hoe kies je de juiste zonwering voor jouw huis?

Hoe kies je de juiste zonwering voor jouw huis?
Nu de zomers in ons land steeds warmer worden, is het wel zo prettig dat we de warmte waar mogelijk buiten de deur weten te houden. Waar de één kiest dit te doen door middel van rolluiken, zijn er natuurlijk nog veel meer mogelijkheden. Wanneer we kijken naar het type zonwering waaruit je allemaal kunt kiezen, dan zijn de mogelijkheden vrijwel eindeloos. Wat dacht je van screens of een elektrisch zonnescherm? Mogelijkheden genoeg dus. Maar hoe kies je nu eigenlijk de juiste zonwering voor jouw huis? Om de juiste keuze te kunnen maken, is het vooral belangrijk te bepalen waarvoor je ze wilt gebruiken, op welke plek en natuurlijk ook je budget. Zo zal een elektrisch zonnescherm natuurlijk een stuk duurder zijn, dan wanneer je kiest voor een gelijkwaardig model die je met de hand in- en uit moet draaien.

Waarom kiezen we voor zonwering?
Voor we verdergaan met het maken van de juiste keuze, is het ook goed te weten welke voordelen zonwering allemaal heeft. Het belangrijkste is natuurlijk om de warmte buiten de deur te houden wanneer de temperatuur buiten flink oploopt. Zo voorkom je dat het niet alleen buiten ontzettend warm is, maar ook binnen. Daarnaast is het ook een goede manier om te zorgen voor wat extra privacy, aangezien ze in het geval van screens niet naar binnen kunnen kijken. Kies je voor een zonnescherm als zonwering, dan heeft dit als voordeel dat de buren niet zomaar bij je in de tuin kunnen kijken naar de plek waar jij zit. Daarnaast zorgt het vaak ook voor een mooier aanzicht, wat de algehele uitstraling van je huis ten goede komt.

Elektrische of handmatige zonwering?
Wanneer je zonwering wil aanschaffen, omdat je met temperaturen boven de 25 graden eigenlijk niet of nauwelijks in je tuin kunt zitten, dan is het belangrijk te bepalen of je kiest voor zonwering dat elektronisch kan bedienen of handmatig moet worden bediend. In het geval van screens kan dit prima met de hand, maar je kunt je wel voorstellen dat dit in het geval van een enorm uitklapbaar zonnescherm niet bepaald handig is. Vooral niet wanneer je wat ouder bent of simpelweg wat minder kracht hebt. Bepaal daarom vooraf goed waar je voorkeur naar uitgaat, zodat je achteraf geen spijt krijgt van je genomen keuze.

Type zonwering en de plek
Nadat je de keuze hebt gemaakt of je kiest voor elektrisch of handmatige bediening, is het goed om te bedenken welk type zonwering je wilt en waar je deze wilt laten plaatsen. Zo is het in het geval een tuin handig om te kiezen voor een uitklapbaar zonnescherm, zodat je er ook onder kunt zitten en dus direct ook in de schaduw zit. Gaat het om de eerste verdieping of de voorkant van een woning, dan kunnen screens of rolluiken een verstandige keuze zijn, vooral wanneer je huis direct aan de straat is, is dit natuurlijk een verplichting. Daarnaast wil je ook dat het er ook optisch mooi uitziet, waardoor er vaak aan de voorzijde van het huis meer aandacht wordt besteed aan het uiterlijke aspect, dan dat dit aan de zij- of achterkant van de woning gebeurt.

Woonplein Limburg