De sterk stijgende huizenprijzen en woningverkopen is bijna wekelijks nieuws. In vergelijking met de eerste elf maanden van 2019 is de gemiddelde koopsom met bijna 9% gestegen, zowel in Nederland als in Limburg. Daarnaast werden dit jaar landelijk 7% meer woningen verkocht, in Limburg zelfs bijna 10% meer. Het coronavirus heeft dus nauwelijks vat gekregen op de woningmarkt, dit in tegenstelling tot veel andere sectoren die gebukt gaan onder de pandemie.
De woningmarkt zal in beweging blijven. In meerdere levensfases is er namelijk behoefte aan een (andere) woning, of je nou starter, doorstromer of senior bent. Bovendien blijft het aantal huishoudens de komende jaren stijgen, terwijl de bouw van nieuwe woningen achterblijft.
Bekijk de ontwikkelingen in jouw gemeente in Limburg
In de tabel kun je zien wat dit jaar de gemiddelde koopsom per gemeente is, met hoeveel procent de gemiddelde koopsom is gestegen en hoeveel worden er werden verkocht in vergelijking met het vorig jaar. Bedenk hierbij wel het volgende. In de kleinere gemeenten worden vaak meer vrijstaande en halfvrijstaande woningen verkocht en minder tussenwoningen en appartementen. Dit gegeven zorgt al, los van de aantrekkelijkheid, voor een hogere gemiddelde prijs. Woningen die dit jaar zijn verkocht zijn in principe allemaal andere woningen dan de woningen die vorig jaar zijn verkocht. Landelijk en in grote gemeenten zit er voldoende evenwicht in de samenstelling, zodat je de cijfers goed kunt vergelijken. In kleine gemeenten kunnen daarentegen gemakkelijk verschillen ontstaan wanneer er bijvoorbeeld in het ene jaar veel meer vrijstaande (lees dure) woningen worden verkocht dan in het andere jaar. Ook zie je vaak dat in gemeenten waar in een bepaalde periode grote nieuwbouwplannen worden gerealiseerd, tijdelijk ook fors meer verkopen van bestaande woningen worden geregistreerd vanwege doorstroming. Cijfers kunnen veel zeggen, maar met de omstandigheden en achtergronden erbij is het plaatje compleet.