Hypotheek oversluiten? Is dat een goed idee?

Hypotheek oversluiten? Is dat een goed idee?
Als je je huidige hypotheek aflost met een nieuwe hypotheek bij een andere geldverstrekker, dan spreek je van een oversluiting. Dit kan interessant zijn als je te maken krijgt met een renteverlaging of wanneer je overstapt naar een andere bank. Een andere reden om je hypotheek over te sluiten, is wanneer je je huidige woning wilt verkopen en een andere woning wilt aankopen. In dat geval kun je de overwaarde gebruiken om je oude hypotheek af te lossen en zo een nieuwe hypotheek aan te gaan.

Waarom zou je je hypotheek willen oversluiten?
Er zijn een aantal goede redenen om te kiezen voor hypotheek oversluiten:

  • Als je te maken krijgt met een renteverlaging.
  • Als je overstapt naar een andere bank.
  • Als je je huidige woning wilt verkopen en een andere woning wilt aankopen.

Als je je hypotheek oversluit, kun je dus geld besparen op je maandelijkse lasten. Dit is natuurlijk aantrekkelijk, maar het is wel belangrijk om te weten dat er ook risico’s aan verbonden zijn. Zo kan het zijn dat je een boete moet betalen aan je huidige geldverstrekker als je je hypotheek voor de resterende looptijd afsluit. Ook kun je te maken krijgen met een verhoging van je hypotheekrente als je in aanmerking komt voor een renteverlaging. Dit zijn echter risico’s die je moet afwegen tegen de besparing die je kunt realiseren door je hypotheek over te sluiten.

Wanneer kun je je hypotheek niet oversluiten?
Er zijn een aantal situaties waarin het niet mogelijk is om je hypotheek over te sluiten. Als je bijvoorbeeld een Nationale Hypotheekgarantie (NHG) hebt, dan kun je je hypotheek soms niet oversluiten. Om te kunnen oversluiten met NHG moet de marktwaarde van de woning hoger zijn dan de lopende hypotheek. Staat de hypotheek 'onder water' (de waarde is lager dan de hypotheek), dan is oversluiten naar een NHG-hypotheek niet mogelijk. Ook als je een aantal jaar geleden je huidige hypotheek hebt afgesloten en je looptijd nog niet is verstreken, kun je in sommige gevallen geen gebruik maken van een renteverlaging. Dit hangt af van de voorwaarden die je destijds hebt afgesproken met je geldverstrekker. Als je je huidige woning wilt verkopen en een andere woning wilt aankopen, dan kun je in sommige gevallen geen gebruik maken van je overwaarde. Dit hangt af van de voorwaarden van je huidige hypotheek. In sommige gevallen kan het namelijk zo zijn dat je hypotheekrente verhoogd wordt of dat je een boete moet betalen als je je hypotheek voor de resterende looptijd afsluit. Laat je over dit alles goed informeren door bijvoorbeeld Van Bruggen Adviesgroep.

Kortom, alvorens je besluit om je hypotheek over te sluiten, is het belangrijk om je huidige contract goed door te lezen en te overleggen met je geldverstrekker. Zo weet je zeker dat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Woonplein Limburg