Is jouw woning geschikt voor gelijkvloers wonen?

Is jouw woning geschikt voor gelijkvloers wonen?
Wanneer we ouder worden, dan wordt traplopen doorgaans een stuk uitdagender. Misschien wil je er nu nog niet direct over nadenken, maar het is toch verstandig vast na te denken over hoe de toekomst eruitziet. Je kunt namelijk maar beter goed voorbereid zijn, dan op latere leeftijd voor verrassingen komen te staan. Wanneer je ouder wordt, dan is het doorgaans verstandig ervoor te kiezen om gelijkvloers te gaan wonen. Je kunt ervoor kiezen om te gaan verhuizen, maar je kunt ook kijken of je huidige huis geschikt is om gelijkvloers te maken. Je moet namelijk rekening houden verschillende zaken. Wat dacht je van de badkamer en slaapkamer? Heb je überhaupt voldoende ruimte, dit zijn zomaar dingen waar je niet direct over nadenkt, maar wel van belang zijn.

De woonkamer
Wanneer je ervoor kiest je woning geschikt te maken om gelijkvloers te gaan wonen, dan is de woonkamer hierin een essentieel onderdeel. Het is namelijk van belang, dat jij je woonkamer zo kunt inrichten, dat je overal eenvoudig omheen kunt. Wanneer je bijvoorbeeld niet mobiel genoeg bent, dan is de kans aannemelijk dat jij op ten duur en beroep zal moeten doen om een rollator. Het is dan wel zo fijn, dat wanneer jij vanuit je sta op stoel opstaat, je eenvoudig met je rollator naar het toilet kunt. Wanneer je op leeftijd bent, dan is een ruim opgezette woonkamer dus essentieel. Wanneer je huidige meubels dit niet toelaten, dan is het verstandig hierin keuzes te maken. Zo kun je kiezen voor één of meerdere stoelen in plaats van een bank.

De badkamer
Wanneer je graag in je huidige woning gelijkvloers wilt wonen, dan is het goed rekening te houden met eventueel flinke extra kosten. Want bij circa 80% van de woningen is de badkamer op de eerste verdieping gevestigd. Wanneer je deze naar beneden wilt verhuizen, dan is het heel goed mogelijk, dat je hier eventueel een uitbouw voor zou moeten doen. Naast het verhuizen van de badkamer naar de begane grond, moet je ook rekening houden met een eventueel verhoogt toilet en speciale douchstoel. Daarnaast is het ook zaak dat je volledige benedenverdieping is voorzien van een doorlopende vloer. Dit betekent dat alle drempels verwijderd dienen te worden. Je kunt je voorstellen, dat wanneer jij vanuit je draaifauteuil met je rollator over een drempel moet, dit niet heel praktisch en veilig is.

Je keuken
Ook je keuken heeft wanneer je op leeftijd bent een aanpassing nodig, niet alleen omdat het misschien wat lastiger is om bij het aanrecht te komen, maar wat dacht je van de bovenste kastjes? Wanneer je net de afwas hebt gedaan, dan is het niet prettig je borden, glazen en andere spulletjes boven je hoofd te moeten opbergen. Door je kastjes anders in te richten, maak je het voor jezelf een stuk gemakkelijker en ook veiliger.

Bereid je alvast voor op de toekomst
Wanneer je ervoor kiest om in je huidige woning te blijven en deze wanneer het nodig is volledig om te bouwen naar een gelijkvloerse woning, houd er dan vast rekening mee, dat wanneer je bepaalde aanpassingen gaat doen je deze doet met het oog op de toekomst. Ga je bijvoorbeeld kijken naar een andere meubels, dan is het misschien handig te kiezen voor een elektrische relaxfauteuil. Wanneer je de badkamer wilt gaan verbreken, kijk dan vast naar de mogelijkheden om deze naar beneden te verplaatsen. Zo ben je goed voorbereid op je oude dag en hoef je niet alles te regelen wanneer het moment daar is. Dit zorgt niet alleen voor een hoop rust voor jezelf, maar ook voor je naasten.

Woonplein Limburg