Kies het juiste type muis bij jouw klacht

Kies het juiste type muis bij jouw klacht
De ergonomische muis is het meest gekozen hulpmiddel als het gaat om klachten die ontstaan door beeldschermwerk. Je bent er namelijk de hele dag mee in de weer. En niet alleen dat, hij is in gebruik ook een stuk intensiever dan bijvoorbeeld het toetsenbord. Waar een toetsenbord op zijn plek blijft (en hoort te) liggen, gaat je muis alle kanten op om ervoor te zorgen dat de cursor de juiste plek op je beeldscherm kan vinden.

Klachten door muiswerk
De pijntjes die je ontwikkeld door het veelvuldige muizen kunnen heel divers zijn, al is de meest gehoorde klacht ‘pijn in mijn pols’. De doorgaans platte, kleine en lichte traditionele muis heeft een aantal eigenschappen die de pols geen goed doen. Ten eerste is de houding van de onderarm geproneerd, wat wil zeggen dat de handpalm naar beneden wijst. Deze houding zet onnodig veel spanning op de arm. Een ander probleem van de traditionele muis is zijn formaat. Hij is vaak onnodig klein, waardoor je aardig moet knijpen om hem vast te houden. Daar komt nog eens bij dat je wijs- of middelvingers als een garnaal moet krullen om te kunnen scrollen. De combinatie van een licht gewicht en klein formaat maken het ook nog eens eenvoudig om de muis vaak op te tillen en te verplaatsen, wat ook niet bepaalde prettig is. Andere klachten die vaak voorkomen uit muisgebruik zijn een pijnlijke hand of pijnlijke schouder. Die laatste is vaak een combinatie van een verkeerde muis en slechte houding.

Ontwikkeling van [de ergonomische muis](https://www.ergowerken.nl/ergonomische-muis/)
Er zijn de afgelopen 20 jaar enorm veel ergonomische muizen ontwikkeld door verschillende fabrikanten. Aan de ene kant heb je veel te kiezen, aan de andere kant heb je te veel te kiezen. Gelukkig zijn deze muizen goed onder te verdelen in type en kunnen we inmiddels duidelijk aanwijzen tegen welke klachten ze werken. Zo heb je:

● De semi-verticale muis → Is je hand blij mee ● Verticale muis → is je pols/onderarm blij mee ● Trackpad/centrische muis → zijn je schouders blij mee ● Links/rechts muis → Is je linker- en rechterkant afwisselend blij mee ● Trackball muis → Is je schouder blij mee

Semi-verticale muis - prettig voor de hand
Een semi-verticale muis combineert 2 mooie eigenschappen: Hij biedt de hand voldoende ondersteuning om de muis comfortabel vast te grijpen (soms is grijpen niet eens nodig) en de onderarm wordt in een wat betere, ontspannen houding gedraaid. Een aantal interessante semi-verticale modellen waar je zeker eens naar zou moeten kijken zijn de Handshoemouse en de Newtral3. Ook de Unimouse is het bekijken waard, hij beschikt namelijk over een frictiescharnier waarmee je de muis tussen de 35° en 70° kan verstellen. Verticale muizen

Prettig voor pols/onderarm
De populairste ergonomische muis is de verticale muis. Onder andere omdat de muis een prettige houvast heeft, zeer precies te bedienen is en de meest voorkomende muisklacht aanpakt: een pijnlijke pols en/of onderarm. De gewenningstijd van deze muis is ook lekker kort, dus je weet na een paar uurtjes muizen al niet beter meer dan dat dit de muis voor jou is. Een paar modellen die je zeker op moet zoeken zijn Evoluent, Delux en HE.

Trackpad/centrische muis - Prettig voor je schouder
Een trackpad, ook wel centrische muis geheten, ligt recht voor je neus. Je plaatst hem tussen jezelf en je toetsenbord in, waardoor je werkhouding volledig centreert. Dat is zijn grootste voordeel. Je arm hoeft niet meer buiten schouderbreedte te reiken om te muizen, wat een flinke lading belasting wegneemt uit de schouder. Omdat deze muis recht voor je neus ligt, kun je hem ook nog eens met beide handen bedienen. De belasting over beide handen, armen en schouders is dus ook nog te verdelen. Mousetrapper en Contour zijn de marktleiders als het aankomt op deze muizen.

Links/rechts muis - Afwisselen voor hand, pols, arm en schouder
Net als bovenstaande centrische muis, is een links en rechtshandige muis te bedienen met beide handen. Hoewel het in dit geval vaak niet tegelijk is en hij niet per definitie alleen goed voor je schouder is. De muis is met name geschikt om de belasting tussen links en rechts te verdelen. Heb je last van je pols en wil je ook met de andere hand gaan muizen? Dan pak je een Penguin. Wil je de hand ontzien? Ga dan voor de Handshoemouse. Schouder? Pak een Kensington trackball!

Trackball - prettig voor de schouder
Een trackball heeft dezelfde eigenschappen als een centrische muis, al kun je met deze muis meer kanten op. Hij is namelijk te plaatsen waar je maar wil:

● links van je toetsenbord ● rechts van je toetsenbord ● tussen jou en je toetsenbord in ● Tussen de 2 losse delen van een gesplitst toetsenbord (tip voor blind typers!)

Om het maximale uit deze eigenschappen te halen, is het wel belangrijk dat je een symmetrisch model hebt dat links- en rechtshandig te bedienen is. Vrijwel alle trackballs van Kensington zijn symmetrisch!

Woonplein Limburg