Kun je een huis met cryptocurrency kopen?

Kun je een huis met cryptocurrency kopen?
De crypto-rage van 2021 leverde geen tekort op aan ademloze krantenkoppen over huizen die werden gekocht en verkocht in Bitcoin en andere cryptocurrencies. Bitcoin-gelovigen zien cryptocurrency als de toekomst van geld. Wat het heden betreft, is de dominante positie van de euro op de vastgoedmarkt echter duidelijk: dit jaar zullen miljoenen Nederlandse huizen van eigenaar wisselen en bijna elke transactie zal worden uitgedrukt in euro’s. Maar nu Bitcoin, Ethereum coin kopen en andere cryptocurrencies hun weg naar het publieke bewustzijn hebben gevonden, neemt het momentum toe om virtueel geld een legitiem ruilmiddel voor huizen te maken.

In een opvallende 2020-deal werd een penthouse in Miami verkocht voor 22,5 miljoen dollar, uitbetaald in Bitcoin, waarmee het de grootste crypto-vastgoedtransactie in de geschiedenis is. In een ander voorbeeld ging een luxe appartement in Manhattan op de markt voor 29 miljoen dollar, en de eigenaren wilden alleen Bitcoin als betaling. In 2022 werd een herenhuis in Austin, Texas, verkocht voor 18,5 miljoen dollar aan cryptocurrency. De verkoper? Muziekdirecteur Scooter Braun, beroemd om zijn zakelijke contacten met Taylor Swift, Justin Bieber en andere popsupersterren.

Die transacties kenmerkten rijke kopers en over-the-top eigendommen
Maar hoe zit het met de verkoop van appartementen in het middensegment of huizen in de buitenwijken? Een aantal bedrijven wedijveren om een rol te spelen voor cryptocurrency en blockchain in onroerend goed, maar het zal waarschijnlijk jaren duren voordat reguliere kopers cryptocurrency gebruiken in plaats van euro’s. Zo maken ook cryptohypotheken hun debuut. Een vroeg aanbod kwam van Milo, een hypotheekbedrijf dat een nieuw type hypotheek aankondigde voor echte gelovigen in Bitcoin: huizenkopers zouden hun Bitcoin niet langer hoeven te verkopen om een huis te kopen. Bitcoin verkopen om onroerend goed te kopen, betekent normaliter afzien van toekomstige waardestijging van Bitcoin. Dit is ook het geval als je kiest voor de Shiba Inu coin kopen en deze munten dan gebruikt om een huis te kopen.

In plaats daarvan, zei Milo, konden leners hun Bitcoin houden en het als onderpand voor een hypotheek verpanden. Milo vereist dat leners een bedrag aanhouden dat gelijk is aan het hypotheeksaldo in Bitcoin - dus 1 miljoen euro lenen betekent dat je 1 miljoen euro in Bitcoin verpandt. Vanaf juni 2022 adverteert Milo hypotheekrentes van 5,95 procent tot 6,95 procent op zijn cryptohypotheken, en het heeft de lijst met acceptabel onderpand uitgebreid met Ethereum. Andere niche-kredietverstrekkers hebben dit voorbeeld gevolgd. Bedrijven zoals Abra, XBTO, USDC.Homes, Ledn en Figure Technologies hebben namelijk ook cryptohypotheken aangekondigd.

Details variëren van kredietverstrekker tot kredietverstrekker, maar cryptohypotheken kunnen hoge minimumsaldi en geografische beperkingen hebben. XBTO zei bijvoorbeeld in het voorjaar van 2022 dat zijn door Bitcoin ondersteunde hypotheken alleen beschikbaar waren in bedragen van 1 miljoen euro of meer en alleen in Florida. Dit kan in Nederland dus helaas nog niet gebruikt worden, maar waarschijnlijk wel in de toekomst. Dit type lening heeft echter een duidelijk nadeel: als de waarde van de crypto-bezittingen van een lener onder het bedrag van de lening daalt, moet de lener met extra onderpand komen.

Woonplein Limburg