Lage BTW op schilderwerk

Wanneer heb je recht op een lager BTW-tarief voor schilderwerk?
Klussen in en om het huis is een behoorlijk tijdrovend karwei, tenminste, als je het zelf doet in je vrije tijd. Om te voorkomen dat je weken achter elkaar in de rommel en stof zit kun je het klussen en verven natuurlijk ook uitbesteden aan een schilderbedrijf. Wat veel mensen echter tegenhoud om het uit te besteden zijn de kosten die ermee gemoeid zijn. Maar wist je dat je voor schilderwerk lagere BTW betaalt waardoor de prijs lager uit zal vallen dan je zou denken.

Lees er hier alles over 9% BTW op schilderwerk
Veel mensen zijn wel op de hoogte van het feit dat er voor sommige klussen en schilderwerk een lager tarief geld. Maar hoe dat precies zit is niet voor iedereen duidelijk. Gelukkig weten wij het antwoord hierop wel. Vanaf 2009 betaal je over schilder-en stucadoorwerk maar 9% BTW in plaats van de gebruikelijke 21%. Dit geld zowel voor schilderwerk als stucwerk in en om het huis. We zetten hier op een rijtje op welke diensten het tarief van 9% BTW geldt:

● Klaarmaken voor schilderen. Denk hierbij aan het schoonmaken van muren en andere oppervlakken. Maar ook schuren en ontvetten. ● Het voorbereiden. Denk hierbij aan het plamuren, voorstrijken en in de grondverf zetten van oppervlakken. ● Binnen en buiten schilderen ● Verven met lak, vernis en beits ● Vloer gieten of coaten. Het gaat hierbij alleen om gieten of coaten waarbij ook sprake is van het aanbrengen van verfproducten. ● Aanbrengen van flakes op vloeren en trappen. ● Het BTW tarief geldt ook voor arbeidsuren en materialen ● Het BTW tarief geldt zowel als je een schildersbedrijf inhuurt voor een bepaalde klus als dat je een andere aannemer of klusbedrijf inhuurt die dezelfde diensten leveren.

Wat valt er niet onder het lagere BTW tarief
Niet alle werkzaamheden die een beetje te maken hebben met schilderwerk vallen ook daadwerkelijk onder het lagere BTW tarief. Voor de volgende werkzaamheden geldt gewoon het tarief van 21%. ● Vochtvrij maken van muren, schachten, kelders en andere vochtige ruimtes ● Vervangen van ruiten, deuren en kozijnen ● Metselen en voegen van muren en complete woningen ● Vervangen van de ondergrond met nieuwe delen. Denk hierbij aan houten inzetstukken, delen van kozijnen of delen van drempels. ● Kitten van gevels en tegelwerk ● Grote vervangwerkzaamheden aan beton ● Wrapfolie aanbrengen op onder andere muren, kasten of deuren. ● Is je woning jonger dan 2 jaar dan betaal je voor schilderwerk alsnog 21% BTW

BTW verlaging op arbeidskosten renoveren en herstellen van woningen
De reden dat er veel verwarring is over het tarief is omdat er voorheen naast de BTW regeling op schilderwerk aan een BTW regeling was voor arbeidskosten die te maken hadden met renoveren en herstellen van woningen. Deze regeling is echter gestopt in 2015, maar de regeling van 9% BTW-verlaging voor schilderwerk blijft gewoon bestaan.

Schilderwerk zelf doen of uitbesteden
Zoals je ziet, kun je dus in veel gevallen gebruikmaken van een laag tarief voor schilderwerk in en om het huis. Twijfel je of je klus hiervoor in aanmerking komt, neem dan contact op met jouw schildersbedrijf.

Woonplein Limburg