**Riolering verstopt? Dit zijn 4 tips om dit op te lossen**

Woonplein Limburg

Riolering verstopt? Dit zijn 4 tips om dit op te lossen.

Ohnee, last van het riool? Een verstopte riolering kan voor veel problemen zorgen in het huis. Van stankoverlast tot wateroverlast, het is belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen om dit probleem op te lossen. Maar hoe verhelp je nou een verstopte riolering? Er zijn gelukkig een aantal tips die je kunt volgen om dit probleem te verhelpen. In dit artikel delen we vier handige tips om een verstopte riolering op te lossen.

Gebruik een ontstopper

Begin met de makkelijkste optie om de riolering verstopt te verhelpen en dat is door een ontstopper te gebruiken. Een ontstopper is een handig hulpmiddel dat kan helpen om de verstopping los te maken en het water weer te laten doorstromen. Is de verstopping klein? Zoals een verstopte gootsteen of het doucheputje dan kan een ontstopper goed ten hulp schieten. Door de ontstopper op en neer te bewegen in de afvoer, creëer je een zuigende werking die de verstopping kan losmaken.

Maak gebruik van een ontstoppingsmiddel

Lukt het niet om het probleem op te lossen met de ontstopper? Kies er dan voor om een ontstoppingsmiddel te gebruiken. Een chemisch ontstoppingsmiddel kan de verstopping oplossen en de riolering weer laten stromen. Wanneer je het ontstoppingsmiddel gebruikt moet je wel goed oppassen omdat deze producten erg agressief kunnen zijn en schade aan de riolering kunnen veroorzaken. Volg altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking en ventileer de ruimte goed tijdens het gebruik.

Maak de afvoer schoon

Naast het oplossen van het probleem is het ook belangrijk om dit probleem te voorkomen. Maak daarom de afvoer goed schoon. Vaak wordt een verstopping veroorzaakt door vuil en resten die zich hebben opgehoopt in de afvoer. Door de afvoer grondig schoon te maken, kun je de verstopping verwijderen en voorkomen dat het probleem zich opnieuw voordoet. Gebruik bijvoorbeeld een ontstoppingsveer of een ontstoppings borstel om de afvoer schoon te maken en eventuele resten te verwijderen.

Spoel de riolering door met heet water Als laatste tip kun je proberen om de riolering door te spoelen met heet water. Heet water kan helpen om vet en vuilresten los te maken en de verstopping te verwijderen. Laat heet water door de afvoer lopen en herhaal dit een aantal keer om de riolering grondig door te spoelen. Let er wel op dat het water niet te heet is, om schade aan de riolering te voorkomen.

Schakel een ontstoppingsbedrijf in

Mocht het ondanks deze tips niet lukken om de verstopte riolering op te lossen, dan is het verstandig om een ontstoppingsbedrijf in te schakelen. Een ontstoppingsbedrijf beschikt over de juiste kennis, ervaring en apparatuur om hardnekkige verstoppingen te verhelpen en de riolering weer vrij te maken. Door een professional in te schakelen, kun je ervoor zorgen dat het probleem op de juiste manier wordt aangepakt en voorkomen dat de verstopping zich verder ontwikkelt.