**Profiteren van salderen: alles wat je moet weten!**

Profiteren van salderen: alles wat je moet weten!

Steeds meer mensen kiezen ervoor om een deel van hun stroom zelf op te wekken met zonnepanelen. Zonnepanelen zijn een uitstekend idee als je je ecologische voetafdruk wil verkleinen en tegelijkertijd wil besparen op je energierekening. De stroom die je niet gebruikt kun je salderen. Wat is salderen en waarom is het nuttig? Daar vertellen we je in dit artikel alles over.

Wat is salderen? Wanneer je energie opwekt met zonnepanelen zul je in veel gevallen niet al die energie gebruiken. Die energie wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet en kan van je maandelijkse energierekening afgehaald worden. Dat noemen we salderen. Sommige mensen kiezen niet voor salderen, maar slaan hun overige stroom op op een thuisbatterij.

Voordelen In de zomer zul je veel stroom aan het elektriciteitsnet leveren, omdat je door de hoge zonkracht waarschijnlijk meer energie opbrengt dan je kan verbruiken. In de winter verbruikt je waarschijnlijk meer dan je opbrengt, maar wat je in de zomer aan het elektriciteitsnet geleverd hebt, kan in de winter van je rekening afgehaald worden. Op die manier kan het salderen van je stroom behoorlijk wat geld schelen. Het lijkt dus alsof salderen alleen voordelen kent, maar dat is helaas niet het geval.

Nadelen Salderen is voor jou als eigenaar van zonnepanelen voordelig, maar voor het energiebedrijf dat jou in de winter een lagere rekening stuurt is het nadelig. Het feit dat jij stroom saldeert kost het energiebedrijf geld. Die kosten moeten op de één of andere manier gecompenseerd worden en daarom leidt veelvuldig salderen van mensen door heel Nederland vaak tot een stijging van de energieprijzen. Daar merk je misschien niet direct iets van, maar het is natuurlijk wel ontzettend vervelend voor de mensen in ons land die niet in het bezit zijn van zonnepanelen.

Wat levert het op? Hoe voordelig is salderen eigenlijk en wat levert het op? Wanneer jij zonnepanelen aangeschaft hebt, kost dat je waarschijnlijk een paar duizend euro. Stel: jij hebt zes zonnepanelen op je dak, dan heeft dat je ongeveer 3200 euro gekost. Als jij gebruikmaakt van een salderingsregeling heb je die 3200 euro in vijf jaar terugverdient en gaat het gebruik van zonnepanelen pas echt voordelig voor je uitpakken. Maak je geen gebruik van salderen? Dan kan het terugverdienen van zonnepanelen veel langer duren. Reken in dat geval maar op meer dan tien jaar. Salderen is dus wel degelijk nuttig, ook al zitten er wat haken en ogen aan.

Woonplein Limburg