Handige tips bij het renoveren van de keuken

Handige tips bij het renoveren van de keuken

Je nieuwe woning voldoet na de aankoop ervan mogelijk niet direct aan je persoonlijke voorkeuren. Tijd om deze ruimte te verbouwen! Bij een keukenrenovatie zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Kies je bijvoorbeeld voor het vervangen van de bestaande keukenapparatuur en het wrappen van de keukenkasten? Ga je voor het vernieuwen van de volledige keuken? Enzovoorts. Een keuken kopen begint bij het vaststellen van de beschikbare ruimte en je budget. Wat zijn de volgende stappen? Waarop moet je hierbij letten? Dit artikel zet een aantal handige tips voor het renoveren van een keuken op een rijtje.

Doe inspiratie op bij een bezoek aan een keukenwinkel** Veel mensen hebben op voorhand nog geen idee van hetgeen een nieuwe keuken hen zal kosten. Daarbij is vaak lastig voor te stellen welke mogelijkheden je tegenwoordig hebt bij het ontwerpen van een keuken. Om inspiratie op te doen en tegelijkertijd een goed beeld te krijgen van de kosten van een keuken, loont het om bijvoorbeeld de KeukenConcurrent keukenwinkel in Heerlen te bezoeken. Let hierbij onder meer op de gebruikte kleuren en materialen, kijk naar de keukenopstelling die past bij de ruimte die je in jouw woning hebt, enzovoorts. Verdiep je ook eens in de verschillende keukenapparaten die je in het ontwerp op kunt nemen. Kies je bijvoorbeeld voor een losse kookplaat met afzuigkap, of krijgt een model met geïntegreerd afzuigsysteem je voorkeur?

Houd rekening met de verschillende zones van een keuken** Wanneer je de plattegrond van een keuken bekijkt, kun je deze vaak opdelen in verschillende zones. Zo heb je een kookzone met de kookplaat en bijvoorbeeld je pannen, een zone waar je de voorraad bewaart en een spoelzone. Het is bij het ontwerpen van keukens belangrijk om deze zones op een logische plek in het keukenontwerp op te nemen. Zo plaats je de spoelzone in de buurt van de vaatwasser, terwijl je de kookzone bij voorkeur nabij de kast met kruiden, andere ingrediënten en je borden opneemt in het ontwerp. Je wilt voorkomen dat je met je natte borden of bijvoorbeeld hete pan naar de andere kant van de keuken moet lopen.

Kijk naar de verschillende keukenopstellingen** Eerder in dit artikel las je al dat je bij het samenstellen van een keukenontwerp keuze hebt uit verschillende opstellingen. De meest geschikte opstelling voor jouw woning is vaak sterk afhankelijk van de beschikbare ruimte in de keuken. Populair is de L-vormige keuken, waarbij het aanrechtblad bijvoorbeeld net onder een raam in de keuken loopt. Aan het uiteinde van het aanrechtblad vind je een aantal hogere kasten. Naast de L-vormige keuken wordt ook de U-vormige keuken vaak gekozen. Het voordeel van een U-vormige keuken ten opzichte van een L-vormig model is de kastruimte waarvan je hierbij profiteert.

Kies voor een keuken met kookeiland in een grotere ruimte** Heb je meer ruimte in huis? In dat geval is een open keuken, zoals een keuken met kookeiland een interessante optie. Dit type keuken past goed bij een trend van de laatste jaren, waarbij de keuken wordt omgetoverd tot een sociale ruimte. Door het kookeiland te voorzien van een aantal barkrukken kun je al tijdens de bereiding van een maaltijd bijpraten met je partner of kinderen. Het koken van een maaltijd was nog nooit zo gezellig!

Denk na over een lichtplan voor de keuken** In algemene zin geldt dat de verlichting een grote impact heeft op de sfeer binnen ruimtes. Dat geldt ook voor de keuken. Zorg er daarom voor dat je goed nadenkt over het type verlichting (basisverlichting, functionele verlichting, sfeerverlichting, etc.) die je hier gebruikt. Je voegt luxe toe met verlichting in lades, een led spot in een nis van je keuken, enzovoorts.

Woonplein Limburg