Tips voor designverlichting bij de eethoek

Tips voor designverlichting bij de eethoek
Gezellig tafelen willen we in Limburg allemaal. In een restaurant, maar ook zeker thuis. Het stralende middelpunt in de eetkamer bestaat uit een ruime tafel met een stel fijne design eetkamerstoelen. Daarnaast draagt designverlichting bij de eettafel bij aan een gezellige sfeer. Op welke punten moet je letten bij de aanschaf van dergelijke verlichting? We zetten een aantal succesfactoren in de schijnwerpers.

De juiste hoeveelheid licht
Ga voordat je een designlamp voor de eethoek aanschaft na hoeveel licht er nodig is. Dit hangt samen met de grootte van de ruimte en de eettafel. In een grote eetkamer is één lamp eigenlijk niet voldoende. Dan heb je een armatuur met meerdere lichtpunten nodig of diverse losse lampen. Je kunt hierin diverse combinaties maken, zoals een drietal dezelfde hanglampen of een groot exemplaar met twee of vier kleinere lampen. Let er op dat de gehele eettafel goed verlicht is, zodat iedereen kan zien welke heerlijkheden er op tafel staan. Het aanbrengen van een dimmer op je verlichting is overigens ook erg praktisch. Hiermee kun je de hoeveelheid licht naar behoefte aanpassen.

De kleur van het licht
Naast de hoeveelheid en sterkte van het licht is ook de lichtkleur bepalend voor het gevoel dat je in een ruimte hebt. Zogenaamd wit licht is in verschillende tinten te krijgen. Lampen met een lage kleurtemperatuur geven warm soort licht. De grootte en vorm van de lamp(en) De lamp boven de eethoek kan onopvallend zijn of juist een echte blikvanger. Een uniek vintage exemplaar kan prachtig combineren met een moderne eettafel. Let bij je zoektocht onder meer op de afmetingen, de vorm, het materiaal en de kleur van de designlamp. Kies gerust voor contrast met de rest van je interieur.

Hanglamp op een goede hoogte hangen
Een enkele hanglamp of een groepje van meerdere exemplaren is erg mooi en functioneel boven de eettafel. Let bij het ophangen op de juiste hoogte. De lamp moet niet te dicht op de tafel hangen, maar ook niet te dicht tegen het plafond. Omdat elke eetkamer anders is kun je hier het beste even mee experimenteren. Nog handiger is als je hanglamp koopt die gemakkelijk in hoogte verstelbaar is. Dan kun je hem laag hangen als je aan de eettafel zit te werken en hem omhoog doen voor een romantisch diner met je lief.

Creëer sfeer met extra lichtpunten
Naast verlichting boven de eettafel is het ook slim om voor extra lichtpunten op andere plekken in de eetkamer of keuken te zorgen. Met een wandlamp op een donkere wand of een design tafellamp op een ladekastje geef je de ruimte meer sfeer. Daarnaast is het erg gezellig en feestelijk om sfeerlichtjes op de eettafel zelf te zetten, bijvoorbeeld tijdens het kerstdiner met je familie. Denk er tijdens de feestdagen of andere speciale momenten ook aan om tijdelijk extra verlichting op te hangen. Zo is het in de zomer erg leuk om een koord met lampionnetjes langs de ramen te spannen. In december speel je onder meer met een verlichtte kerstkrans voor een ruit in op de kerstsfeer.

Woonplein Limburg