Tips voor verhuizen en hypotheek

Tips voor verhuizen en hypotheek
Er zijn tal van redenen om te verhuizen. Je bent bijvoorbeeld uit je woning gegroeid, of je hebt een baan gekregen in een plaats 200 kilometer verderop. Er komt echter meer kijken bij een verhuizing dan je wellicht denkt, zeker als je vanuit de ene koopwoning naar een andere koopwoning verhuist. Waar moet je allemaal op letten? Lees er hier meer over!

Kun je je nieuwe huis wel veroorloven?
Eindelijk heb je dan de ideale woning gevonden om naartoe te verhuizen. Je hebt de woning bekeken en stelt je al helemaal voor hoe je het inricht. Maar voordat je een bod doet, is het verstandig te weten of de beoogde woning binnen jouw prijscategorie valt. Daar kun je eenvoudig achter komen. Je moet namelijk de maximale hypotheek berekenen die je ervoor kunt krijgen. Factoren die daarbij een rol spelen zijn de maandlasten en wat je zelf financieel kan inbrengen.

Wat erbij komt kijken als je je oude huis verkoopt
Bij het hypotheek berekenen telt natuurlijk ook de waarde van je oude huis mee. De makelaar kan je adviseren voor welke bedrag je het te koop kan zetten. Je zult zelf formulieren moeten invullen met gegevens over je oude huis, waar je wel even voor moet gaan zitten. Je zult bijvoorbeeld moeten invullen of er nog meubels zijn die door de koper van je huis mogen worden overgenomen. Voor vragen waar je zelf niet direct het antwoord op weet, zoals bijvoorbeeld het bouwjaar van je huis, kun je op de website van het kadaster terecht. Wil je je huis zo goed mogelijk verkopen, dan kun je niet om de makelaar heen. Deze zorgt onder andere voor een professionele fotograaf die foto’s maakt van je inboedel en de woonomgeving, inclusief panoramafoto’s. Met als resultaat een mooie presentatie van je huis in de brochure en op internet.

Maak een lijst van ‘nog te doen voor de verhuizing’
Je maakt het voor jezelf overzichtelijker en gemakkelijker als je een lijst opstelt met alle zaken die nog geregeld moeten worden voordat je in je nieuwe huis trekt, en die je dan één voor één kunt afvinken. Naast de zaken die hierboven zijn genoemd, zul je bijvoorbeeld aan veel instanties je adreswijziging moeten doorgeven, van je energiebedrijf tot de krant waarop je geabonneerd bent. Ook is het een goed idee alvast een plan te maken voor hoe je je nieuwe woning wilt gaan inrichten. Dat kan bijvoorbeeld met een zogenaamde floorplanner, op het internet zijn sites te vinden waarop je die gratis kunt maken. Als je eenmaal met de verhuizing bezig bent hoef je niet meer na te denken waar je spullen neergezet moeten worden. Bovendien heb je zo al gauw een beter inzicht over de meubels die je nog zou willen aanschaffen voor je nieuwe woning.

Kies een goed verhuisbedrijf
Zodra bekend is dat je gaat verhuizen, kun je op zoek naar een verhuisbedrijf. Kies je verhuisbedrijf zorgvuldig: let daarbij niet alleen op de prijs die ze vragen, maar ook vooral op de klanttevredenheid. Ook bij verhuisbedrijven kan goedkoop uiteindelijk duurkoop blijken te zijn. Maak dus de juiste keuze!

Woonplein Limburg