Vastgoed styling; wat werkt wel en niet?

Woonplein Limburg

Je hebt er vast wel eens van gehoord; vastgoedstyling. Het fenomeen is overgewaaid vanuit Amerika en vindt steeds meer vaste grond in onze lage landen. Maar wat is het precies en hoe kan jouw woningverkoop hier voordeel uit halen? We leggen het je graag uit!

Meer dan een kussentje recht leggen

Vastgoedstyling is de kunst om een woning dermate in te richten, zodat alle focus- en pluspunten benadrukt worden. Op deze manier zorg je ervoor dat jouw woning een zo groot mogelijke doelgroep aanspreekt. Neutraliseren en depersonaliseren zijn de twee basisprincipes om je vastgoedstyling goed te laten verlopen. Depersonaliseren is eigenlijk precies wat je zou denken; het weghalen van persoonlijke touches in je huis. Het is voor geïnteresseerden namelijk erg moeilijk om door de persoonlijke voorkeuren van de bewoner heen te kijken. Houd in gedachten dat je nu je huis verkoopt, niet je thuis; haal dus gezinsfoto’s en persoonlijke souvenirs weg uit het zicht, zodat iedereen zich thuis kan voelen. Het neutraliseren is wat meer algemeen. Het schoonmaken en het geven van een kleine onderhoudsbeurt kan nooit kwaad, net als het zorgen voor veel natuurlijk licht. Kijk daarna ook even kritisch naar je inrichting. Heb je veel drukke kleuren, of is alles juist klinisch wit? De truc bij vastgoedstyling is om hier een balans tussen te vinden. Onderschat deze stap niet! Het kan namelijk best moeilijk zijn om objectief naar je eigen woning te kijken.

Presentatie is alles!

Het is een feit dat een woning sneller en voor meer verkoopt wanneer het (online) met goede foto’s wordt gepresenteerd en een goede styling zorgt op zijn beurt weer voor betere vastgoedfoto’s. Je kunt het inschakelen van een vastgoedstylist of het huren van meubels voor een lege woning daarom misschien zien als extra kostenpost, maar het is juist iets waar je later profijt van zult hebben. Woningen met een goede styling verkopen namelijk vaak sneller en brengen soms tot wel 10% meer op. Informeer je dus goed bij jouw makelaar naar de beste opties m.b.t. vastgoedstyling voor de verkoop van jouw woning. Zou je het bijvoorbeeld zelf kunnen oppakken, of is het inhuren van een stylist beter om de optimale resultaten te behalen?