Veilig huis: 8 aandachtspunten

Veilig huis: 8 aandachtspunten
Een veilig huis is goud waard. Dit zijn acht aandachtspunten voor een veiliger huis: Veilige vloer. Voor de veiligheid kies je het beste een brandwerende vloer zoals PVC. Houd de vloer vrij van elektrische snoeren en andere rommel. Zo voorkom je dat je erover valt.

Ventileren
Ventileren is niet alleen belangrijk voor frisse lucht en om je woning te ontdoen van ziekteverwekkers. Het kan ook helpen om ongezonde gassen en andere vluchtige stoffen uit je huis te krijgen. Denk aan benzeen en tolueen, maar ook radon afkomstig van bouwproducten.

Zorg voor een werkend rookalarm
Installeer rookmelders op elke verdieping en in de buurt van alle slaapkamers. Test deze rookmelders maandelijks en vervang de batterijen elk jaar.

Installeer koolmonoxidemelders
Naast rookmelders is het belangrijk om koolmonoxidemelders te installeren. Hang deze op op ademhoogte in de slaapkamers en in de andere ruimtes in huis. In de ruimte met een verbrandingstoestel hang je de melder op aan het plafond.

Ouder huis? Laat het testen op loodverf
Als je huis is gebouwd voor 1978, laat het dan testen op loodverf en herstel afbladderende of bladderende verf met veilige werkmethoden. Gebruik ook veilige werkmethoden bij het schilderen, verbouwen en renoveren om de verspreiding van loodstof te voorkomen.

Veilige trap
De trap is een plek waar veiligheid extra belangrijk is. Zorg voor een werkende lamp in de hal en boven de trap. Repareer losse of ongelijke treden, bevestig antislip op de treden en verzeker jezelf ervan dat de trap een leuning heeft.

Geen kaarsen op de vensterbank
Zet kaarsen op tafel en niet op de vensterbank. Zo voorkom je dat gordijnen of andere raambekleding in brand vliegt.

Zorg voor een antislip onderkleed
Zorg ervoor dat vloerkleden op houten vloeren zijn voorzien van antislipmatten om te voorkomen dat ze gaan schuiven. In de badkamer en keuken is het ook belangrijk om antislipmatten te gebruiken.

Woonplein Limburg