Hoe verkoop je een huis zonder makelaar?

Hoe verkoop je een huis zonder makelaar?

Het verkopen van een huis doe je in de regel via een makelaar. De verkoopmakelaar geeft tips en adviezen over het klaarmaken van je huis. Van het opruimen tot laatste kleine onderhoudszaken, de makelaar weet precies wat nodig is om je huis te verkopen. Hierna kan het echte verkopen beginnen, zoals met het maken van de foto’s en het inrichten van de vermelding op de openbare woningsites. Maar je kunt dit allemaal ook zelf doen. Dit wordt dan ook wel ‘huis verkopen zonder makelaar’ genoemd. Dit houdt in dat je zelf je vermelding optimaliseert, de bezichtigingen uitvoert, de onderhandelingen en het papierwerk. En dit is ook een enorme klus, maar er bestaan betaalde websites die particulieren hierdoorheen helpen. Er is in dit geval nog steeds sprake van een fee, maar die is minder dan alles uitbesteden aan een makelaar.

Er zijn gelukkig nog gemakkelijkere opties, zoals het direct verkopen aan een koper. Denk hierbij aan iemand die je kent en zit te springen om het huis. Diegene heb je gevonden via sociale media of je kennissenkring. Helaas is het zo dat dit niet veel zal voorkomen en erop rekenen dat net iemand uit je kennissenkring jouw huis wilt kopen, is natuurlijk heel klein.

De grootste kans om je huis direct te verkopen zonder tussenkomst van een makelaar, is een opkoper of investeerder. Dit zijn mensen die veelal bedrijfsmatig werken en graag investeren in een huis om deze te kunnen verhuren of verkopen tegen winst na een grondige renovatie. Wat ook regelmatig gebeurt is het transformeren of splitsen van de woning, zodat deze voor bredere doelen inzetbaar is.

Het is aan consumenten zelf te bepalen hoe ze hun huis wensen te verkopen. De woning buiten de makelaar om verkopen kan sneller zijn afgerond, maar mocht je alle tijd hebben en de rentes op hypotheken zijn voor langere tijd niet onderhavig aan stijgingen, dan kan het gewoon goed uitpakken. Welke keuze je maakt, het zijn natuurlijk altijd persoonlijke keuzes waar wij je uiteraard veel succes mee wensen.

Woonplein Limburg