Verschillende overkappingen voor in je tuin

Verschillende overkappingen voor in je tuin
De afgelopen jaren heeft heel Nederland massaal een overkapping in de tuin laten bouwen. Omdat we uit pure noodzaak niet op vakantie konden, besloten veel mensen te investeren in de tuin en met succes. Met de steeds warmere zomers, is het dus heerlijk vertoeven met een overkapping. Enerzijds kun je er tijdens de avonden langer blijven zitten, omdat de warmte blijft hangen en anderzijds kun je tijdens de middaguren, waar het vaak te warm is om in de zon te liggen of zitten, even de schaduw opzoeken. Heb jij nu nog geen overkapping, maar loop je al wel een tijdje met het idee rond, dan is het goed de verschillende soorten overkappingen onder de loep te nemen, zodat je een idee hebt wat het beste bij je past.

Glazen overkapping
Overweeg je een glazen overkapping kopen, dan is het wel belangrijk er rekening mee te houden dat het een stuk warmer wordt tijdens de zomermaanden. Het is daarom ook aan te raden om te kiezen voor een overkapping waar de deuren volledig van kunnen opengezet, zodat het er wel doorheen kan waaien. Een glazen overkapping biedt je daarnaast wel een prachtig uitzicht, aangezien je vaak volledig om je heen kunt kijken. Vooral wanneer je in de natuur woont of een prachtige tuin hebt, is dit zeker iets om over na te denken. Het enige wat je dus wel moet doen, is zorgen dat er ook deuren in zitten, die kunnen worden open gezet. Heb je dit niet, dan lijkt het in de zomer net alsof je in een saun zit.

Houten overkapping
De overkapping welke het meeste voorkomt, is toch wel de houten overkapping. Deze wordt vaak gebouwd in combinatie met een schuur of klein berghok, waar je tijdens de wintermaanden je kussens kunt opbergen. De grootte van de overkapping is vaak afhankelijk van de grootte van je tuin, maar vaak wel over de volledige breedte. Het voordeel aan zo’n overkapping, is dat je deze eventueel ook nog kunt laten dichtmaken met glazen deuren, zodat je ‘s avonds een paar uurtjes langer buiten kunt blijven zitten. Want ook wanneer je kiest voor zonwering in Veenendaal voor je ramen, is de kans groot dat het binnen warmer is dan buiten. Hoe gek je het wilt maken, bepaal je natuurlijk helemaal zelf. Zo kun je kiezen voor een eenvoudig plat dak, maar kan een schuin dak ook handig zijn voor wanneer je zonnepanelen wilt plaatsen.

Pergola
Heb je een wat kleinere tuin en beperkter budget, dan biedt de pergola uitkomst. Waar een overkapping vast staat, is een pergola een losse overkapping als het ware. Het bestaat uit verticale palen met dwarsbalken erop, waardoor een open structuur ontstaat. Een pergola biedt schaduw en creëert een gezellige sfeer in je tuin. Het is perfect om te gebruiken als ondersteuning voor klimplanten, waardoor je een groene en weelderige omgeving creëert. Een pergola kan dienen als een mooie entree naar je tuin, als een overdekte zithoek of als een afscheiding tussen verschillende tuindelen.

Woonplein Limburg