Welke huizen worden het snelst verkocht?

Woonplein Limburg

Welke huizen worden het snelst verkocht?

Als je de media moet geloven worden alle woningen in razend tempo verkocht. Het gaat inderdaad supergoed met de woningmarkt, makelaars doen goede zaken en huizenverkopers hebben het voor het zeggen. Toch is het niet alles goud wat blinkt. Winkeldochters bestaan ook nog, woningen die al een paar jaar te koop staan en om een of andere reden geen nieuwe bewoner weten te vinden. De ligging is dan meestal niet optimaal of er is sprake van achterstallig onderhoud.

2x TOP is al snel een schot in de roos. En dan bedoel ik een mooie locatie en een perfecte staat van onderhoud. Daar vallen de meeste kopers wel voor. Er is maar een kleine groep die liever een opknapper koopt, uiteraard voor een lagere prijs en met daarnaast het voordeel dat alles naar eigen smaak kan worden verbouwd. Het is echter niet iedereen gegeven om door dat achterstallige onderhoud heen te kijken en een mooi eindresultaat goed voor ogen te hebben. Makelaars zullen deze trend kunnen bevestigen, maar het is lastig om daar statistieken van te vinden.

Wat wel kan, is een doorsnede van de woningmarkt maken naar woningtypen en woningprijzen. Je kunt de theoretische verkooptijd (TVT) meten door te kijken hoeveel woningen er per maand worden verkocht en hoeveel woningen er te koop staan. Voor Limburg geldt bijvoorbeeld dat er gemiddeld 1.200 woningen per maand worden verkocht en dat er momenteel 6.000 woningen te koop staan. Er zijn dus vijf maanden nodig om alle woningen te verkopen, de TVT is dan ook 5 maanden. Bij de meeste woningtypen is de TVT wat korter. Uitschieter naar boven vormen de vrijstaande woningen, verkopen en aanbod zijn nagenoeg gelijk en er zijn elf maanden nodig om het aanbod te verkopen. Het hogere prijssegment van de vrijstaande woningen is hierbij van belang.

Verkooptijden lopen op met het prijsniveau Het zelfde onderzoek kun je ook per prijsklasse doen. In de goedkoopste prijsklasse (tot honderdduizend) vinden 90 transacties per maand plaats en er is een aanbod van 180 stuks. De TVT is dan 2 maanden. Tussen de € 100.000 en € 300.000 zijn gemiddeld vier maanden nodig, tussen de € 300.000 en € 400.000 zeven maanden en tussen vier en vijfhonderdduizend al 12 maanden. Boven de vijfhonderdduizend zijn bijna 23 maanden nodig, nog geen dertig transacties per maand en ruim 600 woningen te koop.

Het beeld van een overspannen huizenmarkt ligt dus wel wat genuanceerder. Bovendien zijn er ook nog verschillen tussen de regio’s. In Maastricht Mergelland worden de snelste zaken gedaan, in Maasduinen gaat de verkoop het minst snel. Meer weten over de kansen in jouw buurt, vraag je makelaar naar de details!