Woning isoleren met XPS en PIR isolatie

Woning isoleren met XPS en PIR isolatie
Ben je van plan om je woning in Limburg zoals je dak, plafond, een wand, vloer etc te isoleren? Weet je al wat voor materiaal je dient te gebruiken om de ruimte fatsoenlijk te isoleren met de juiste isolatiewaarde? Nee? Dat is begrijpelijk, het selecteren van het juiste isolatiemateriaal is nou eenmaal niet een eenvoudige klus. Het artikel is daarom geschreven om jou wegwijs te maken op het gebied van isolatiemateriaal en dan met name de XPS en PIR varianten welke over het algemeen het meest in de praktijk toegepast worden.

PIR isolatie
In de bouw bij het isoleren van woningen wordt pir gips vaak gebruikt. Dit komt doordat PIR platen voor talloze situaties gebruikt kunnen worden. In principe kun je een complete woning met PIR platen gaan isoleren, wat zeker het geval is bij een nieuwbouw woning.

Wat is PIR isolatie?
isolatiemateriaal PIR is gemaakt van een harde kunststof dat veelal gebruikt wordt voor warmte isolatie. De naam PIR staat namelijk voor Polyisocyanuraat, een nogal ingewikkelde naam, waardoor de afkorting PIR ontstaan is voor dit materiaal. PIR isolatie dankt zijn hoge isolatiewaarde aan de structuur waaruit het bestaat. De gesloten celstructuur zorgt ervoor dat het materiaal altijd vochtvrij blijft. Het vocht kan er niet eens doorheen komen. De gesloten celstructuur zorgt ervoor dat PIR isolatie een hoog thermisch isolatievermogen heeft. Warmte van buitenaf wordt tijdens de hete zomerdagen geweerd en warmte van binnenuit kan nauwelijks ontsnappen uit de woning. Tijdens de winterdagen wordt kou van buitenaf geweerd.

PIR-isolatie is een populaire isolator geworden om de volgende 10 unieke voordelen:

  1. PIR is een van de beste isolatiematerialen PIR heeft een lambdawaarde van 0.022 en behoort hierdoor tot een van de beste isolerende materialen op de markt. Resolhardschuim isolatiemateriaal scoort wellicht iets beter maar is daarentegen minder drukvast, voc htresistent en moeilijker verwerkbaar.

  2. Dimensies Dankzij de kwalitatieve isolatiewaarde hoef je met PIR minder ruimte te gebruiken voor het isoleren van een ruimte. Wil je bijvoorbeeld een isolatiewaarde van 4,5 Rd behalen, is een PIR plaat van 10 cm voldoende.

  3. Gewicht PIR heeft een gewicht van maar 32 kg/m3, wat het tot een lichtgewicht isolatiemateriaal maakt. Steenwol weegt bijvoorbeeld al meer dan 120 kg/m3. Met een gewicht 32 kg/m³ is PIR een lichtgewicht isolatiemateriaal. Rotswol daarentegen (ook wel steenwol genaamd) voor het platte dak kan bvb. meer dan 120 kg/m³ wegen.

  4. Duurzaamheid Doordat PIR minder dik is kan het beschouwd worden als een minder belastend materiaal voor het milieu. Dit betekent dat constructies minder zwaar belast worden en er een besparing aan bouwmateriaal verwezenlijkt kan worden. Dankzij de lange levensduur en het behouden van de prestaties, resulteert het isoleren met PIR tot een lagere CO2-uitstoot.

  5. Multi-inzetbaarheid PIR isolatie kan voor diverse toepassingen in de woning gebruikt worden. Denk hierbij aan platte daken, schuine daken, vloeren en ook muren.

  6. PIR is robuust PIR platen zijn krimpvrij en blijven dankzij de tand- en groef afwerking wind- en waterdicht.

  7. Vocht ongevoeligheid PIR neemt geen vocht op en behoudt hierdoor zijn oorspronkelijke gewicht en isolatiewaarde.

  8. Beloopbaarheid en drukvastheid De hardheid van PIR isolatie garandeert de beloopbaarheid, isolatiewaarde en kwaliteit. Zelfs als er overheen gelopen dient te worden of voorwerpen op geplaatst dienen te worden. Dit is essentieel. Als een isolatieplaat beschadigd wordt, verliest deze aan isolatiewaarde. Bij het eventuele indrukken van isolatieplaten kunnen dakmembranen zelfs scheuren (zeker bij mechanische bevestiging) met waterinsijpeling tot gevolg. Een andere isolatie soort zoals steenwol platen kunnen een andere druk opvangen en is goedkoper, maar doet ten opzichte van PIR weer ten onder op de te behalen isolatiewaarde.

  9. Gebruiksvriendelijkheid -Het heeft een licht gewicht. -PIR kan je zeer eenvoudig bewerken zoals zagen of snijden. -Het creëert geen stof tijdens het verwerken van het materiaal. -Het veroorzaakt geen jeuk. -Eenvoudig te plaatsen.

  10. Brandveilig materiaal Het materiaal PIR heeft nauwelijks tot geen rookontwikkeling, het smelt niet en druppelt ook niet. Het kan vergeleken worden met niet ontvlambare isolatiemateriaal soorten zoals bijvoorbeeld minerale wol.