Woning met houten balkon kopen, de aandachtspunten

Woning met houten balkon kopen, de aandachtspunten
Niet alleen treffen we houten balkons aan oude woningen, zoals in met name de steden Heerlen en Maastricht nog te vinden, maar ook woningen rond het jaar 2000 gebouwd beschikken soms over houten balkons. De moderne woningen zijn dan aangekleed met houten panelen, wat doorgetrokken is over de balkons. En natuurlijk beschikken sommige vakwerkhuizen in het sfeervolle Zuid-Limburg over de mooiste balkons met houten afwerking. Wie een dergelijke woning in Oostenrijkse stijl zoekt, kan deze tegenkomen in bijvoorbeeld landelijke gebieden tussen Valkenburg, Vaals en Heerlen.

Houten balkons leveren vaak zeer sfeervolle veranda's op en loggia balkons (deels inpandig en prachtig afgewerkt met hout). Wie een woning koopt met houten balkon, heeft wel met enkele aandachtspunten rekening te houden.

Woning kopen met houten balkon
Wie een woning gaat kopen zal vrijwel altijd een bouwkundig keuring laten uitvoeren, je wilt immers weten welke renovatiekosten mogelijk te wachten staan en deze keuring biedt een goed uitgangspunt voor het onderhandelen over de vraagprijs van de woning.

Uit de bouwkundige keuring komen meestal uiteenlopende zaken naar voren over de constructie en fundament van de woning en over de staat van de gehele woning. De bouwkundige keuring is echter lang niet altijd even gedetailleerd. Wie echt een grondige keuring wil ontvangen, kan het balkon bij uitstek door een specialist laten beoordelen. Waarom houten balkons om een diepgaande keuring vragen, is vanwege verborgen gebreken aan het balkon. Is deze al enige decennia niet onderhouden, wat lang niet altijd duidelijk zichtbaar is, dan kan het balkon in slechte staat verkeren, wat zelfs mogelijk gevaar oplevert (je moet niet denken aan houtrot in de balustrade). Laat een houten balkon daarom altijd ook keuren door de vakspecialist, deze voert namelijk echt een grondige keuring uit en kan direct de herstelkosten gespecificeerd op een rij zetten.

Balkon afschermen tegen wind
Balkons kunnen het woongenot aanzienlijk verhogen. Heerlijk in de zomer genieten van het eigen balkon. Maar tijdens het voor- en najaar kan het balkon te fris aanvoelen door de harde, koude wind. Het plaatsen van een windscherm balkon biedt dan uitkomst; hiermee wordt de duur van het balkon-gebruik fors verlengd over het hele jaar genomen.

Windschermen van gehard glas
Glazen windschermen kunnen subtiel achter de houten (of RVS) balustrade geplaatst worden in een mooi RVS frame, hierdoor staat het windscherm als een huis. Glas zorgt voor een prachtig effect; het is nauwelijks zichtbaar vanaf de buitenzijde, maar ook op het balkon komt glazen windscherm goed tot zijn recht en biedt meerwaarde aan het balkon.

Tijdens het voor- en najaar biedt dit glazen windscherm voor het balkon een beschutte plek in de luwte. Het laat zonlicht perfect door, daarbij is het glas gehard en dus zeer moeilijk breekbaar. Het balkon krijgt een prachtige luxe uitstraling van hout- en glaswerk.

Wie zijn houten balkon laat renoveren doet er slim aan direct het windscherm in de begroting mee te nemen, zo maak je als woningeigenaar direct de juiste keuze door sfeer en stijl op elkaar af te stemmen.

Woonplein Limburg