Woning verzekeren: waarom kan de premie per woning verschillen?
Voor veel zaken kun je een verzekering afsluiten. Mocht er wat gebeuren, dan kan de schade gedekt worden dankzij de verzekering. Zo kun je ook voor jouw woning bepaalde verzekeringen afsluiten, zoals de inboedel- en de opstalverzekering. Deze twee verzekeringen worden samen ook wel een woonverzekering genoemd. Als je een woningverzekering wil afsluiten, heb je wellicht wel eens gemerkt dat er een groot verschil kan zitten in de premie van deze verzekering. Zo kan de één een stuk minder betalen, terwijl jij maandelijks veel meer moet betalen. Hoe zit dat? In de onderstaande blog geven we je antwoord op deze vraag.
1. Verschilt per verzekeraar
Iedere verzekeraar hanteert verschillende premies. Dat geldt niet alleen voor de woonverzekering, maar bijvoorbeeld ook voor de autoverzekering en de zorgverzekering. Iedere verzekeraar heeft zijn eigen premies en dat wordt bepaald aan een aantal factoren. Denk bijvoorbeeld aan de dekking van de verzekering, hoe uitgebreid de verzekering is en het soort polis dat wordt aangeboden. Als je een woonverzekering gaat afsluiten, kan het dus zijn dat je verschillende premies bij de verzekeraars ziet staan. Het is altijd goed om te kijken waar dan precies de verschillen in zitten.
2. Type woning
Een woonverzekering kan ook verschillen per type woning. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een appartement, een tussenwoning of een vrijstaande villa. Er wordt namelijk gekeken naar de herbouwwaarde van de woning: het bedrag dat neergelegd moet worden om hetzelfde huis weer opnieuw te kunnen bouwen. De herbouwwaarde is een belangrijk onderdeel van het bepalen van de hoogte van de woonverzekering.
De herbouwwaarde kan dus per woning behoorlijk verschillen, aangezien natuurlijk niet alle woningen hetzelfde zijn. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar de grootte van de woning: een grote woning kost immers veel meer geld om opnieuw te bouwen dan een kleine woning. Daarnaast wordt er ook gekeken naar het uiterlijk van de woning. Denk bijvoorbeeld aan een woning met een rieten dak. Een woning met een rieten dak ziet er mooi uit, maar is ook vatbaar voor brand. Daarom liggen de premies voor dit soort huizen over het algemeen ook een stuk hoger.
3. Plek van de woning
Ook de plek van de woning heeft effect op de hoogte van de premie van de woonverzekering. Op de ene plek is er nou eenmaal meer kans op schade dan op een andere plek. Denk bijvoorbeeld aan een woning in een drukke stad, of een woning vlak langs de weg. Hier is de kans op schade natuurlijk groter dan wanneer je achteraf woont, in een hutje op de hei. Denk bijvoorbeeld aan de schade die wordt aangericht als er wordt ingebroken.
4. Dekking
Ook de dekking van de woonverzekering is afhankelijk van de hoogte van de premie. Zo kun je de woonverzekering zo uitgebreid maken zoals jij zelf wil. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een allriskverzekering, of je kunt kiezen voor extra dekkingen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een extra glasverzekering die onder andere de kosten dekt als er een raam breekt. Daarnaast kun je ook kiezen voor een aansprakelijkheidsverzekering, een verzekering die de kosten dekt als jij schade veroorzaakt aan de spullen van anderen.
Woonverzekering afsluiten
Moet je nog een woonverzekering afsluiten voor jouw woning, of wil je graag overstappen naar een andere woonverzekering? Met een goede woonverzekering is jouw woning verzekerd tegen verschillende soorten schade en hoef je dus niet voor onverwachte verrassingen komen te staan. Een woonverzekering bestaat vaak uit een inboedel- en een opstalverzekering, maar je kunt deze twee verzekeringen ook apart van elkaar afsluiten. Wat voor verzekering je ook wil: je kunt je woning verzekeren bij Alpina zonder te veel gedoe. Binnen een paar tellen heb jij jouw woning verzekerd!