Zes manieren om uw woning duurzamer te maken

Woonplein Limburg

Goede isolatie van uw woning zorgt ervoor dat u minder energie nodig heeft om uw woning te verwarmen. Hiermee bespaart u kosten en zorgt u voor een lagere CO2- uitstoot. Er bestaan veel mogelijkheden om uw woning te verduurzamen. In deze blog bespreken we er zes.

Groen dak
Een groen dak is een plat of schuin dak met een laag van plantengroei. Het zorgt ervoor dat de ruimte onder het dak koel blijft in de zomer en warm in de winter. Daarnaast verlengt het de levensduur van uw dak. Naast de geldbesparende voordelen is een groen dak ook goed voor het milieu. Het verbetert namelijk de luchtkwaliteit, is goed voor de diversiteit én het kan de temperatuur in een stad met een paar graden verlagen.

Tip:
Toch liever zonnepanelen op uw dak? De aanschaf van zonnepanelen is een flinke investering in uw huis en het milieu, maar deze investering heeft u meestal binnen een aantal jaar al terugverdiend. Met deze duurzame toevoeging vermindert u de CO2- uitstoot van uw huishouden. Tevens hebben ze een positief effect op de waarde van uw woning; hoe groener het energielabel – hoe gunstiger dit is voor de waarde van uw huis!

Spouwmuurisolatie
De spouw is de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur. Spouwmuurisolatie kan tot 25% gas besparen. Het is daarom één van de investeringen die u het snelst hebt terugverdiend. Deze vorm van isoleren is echter niet geschikt voor alle woningen. Over het algemeen hebben woningen die gebouwd zijn voor 1920 geen spouwmuur en is spouwmuurisolatie dus niet mogelijk.

Tip:
Hebt u radiatoren aan een buitenmuur? Kijk dan ook eens naar radiatorfolie. Radiatorfolie is makkelijk en goedkoop zelf te plaatsen en levert een gemiddelde besparing op van 10m3 gas per jaar per vierkante meter folie!

Warmtepomp
Een warmtepomp haalt energie uit de lucht, de bodem of het grondwater en zet deze om in warmte. De warmtepomp is een mogelijkheid om aardgasvrij uw woning te verwarmen. Net zoals bij de spouwmuurisolatie is deze manier van verduurzamen niet geschikt voor iedere woning. De woning moet goed geïsoleerd zijn, anders is een warmtepomp niet rendabel. Een warmtepomp is duurder in aanschaf dan een HR-ketel en met een hoog energieverbruik realiseert u dan geen besparing.

HR++ of triple glas
Als u nog enkel of dubbel glas heeft, dan kunt u overwegen om het glas te vervangen door HR++ of zelfs triple glas. HR++ glas is dubbel glas met een isolerend gas tussen de platen en een warmte reflecterende coating. Triple glas heeft dezelfde eigenschappen als HR++ glas maar bestaat uit 3 glasplaten en isoleert dus nog beter. HR++ of triple glas houdt niet alleen kou buiten de deur, maar dempt ook geluid van buiten.

Dit zijn slechts zes manieren om uw woning te verduurzamen. Bij het energieloket van uw gemeente kunt u terecht voor meer informatie over het verduurzamen van uw woning.