Zo verlaag jij de CO2 uitstoot van je woning

Woonplein Limburg

Zo verlaag jij de CO2 uitstoot van je woning
Het verlagen van de uitstoot van CO2 is belangrijk om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Het is daarom dus ook van belang dat we er met elkaar alles aan doen om dit te bewerkstelligen. Naast het feit dat het goed is voor het milieu, scheelt het je ook flink op je energierekening. Je kunt je namelijk wel voorstellen dat minder verbruik van onder andere gas, zal zorgen voor een lagere nota iedere maand. Verschillende redenen dus om eens serieus aan de slag te gaan met het verlagen van de CO2 uitstoot van je woning. Maar hoe zorg je er nu voor dat je dit voor elkaar krijgt? Om je een idee te geven, hebben we een aantal mogelijkheden voor je op een rijtje gezet. Zonder dat we het namelijk zelf vaak doorhebben, zijn er voldoende mogelijkheden om dit te kunnen doen.

Zet de verwarming een uur eerder uit
We zijn vaak gewend om vlak voordat we naar bed toe gaan pas onze verwarming uit te zetten. Wist je dat je dit op jaarbasis flink wat onnodig extra geld kost? Een huis blijft namelijk vaak nog met gemak een uur op dezelfde temperatuur, voordat je pas begint te merken dat de verwarming uit is. Vooral wanneer je vloerverwarming hebt, is het zo dat de warmte in de betonvloer blijft zitten, waardoor je vloer nog flink wat warmte afgeeft. Het is daarom dus ook aan te raden om je verwarming ongeveer een uur voordat je naar boven gaat, alvast een paar graden lager te zetten. Heb je nu het gevoel dat je woonkamer ook na een uur nog lekker warm en aangenaam is, dan kun je dit natuurlijk steeds iets verder oprekken. Je kunt je namelijk wel voorstellen wat het effect is op het moment dat je de verwarming iedere dag een uur eerder uit kunt zetten.

Zet je verwarming ‘s ochtends niet direct aan
Los van het feit of je nu je energieprijzen wel of niet online vergelijkt, de kosten voor gas en stroom zijn simpelweg de afgelopen periode flink duurder geworden ten opzichte van een jaar geleden. Waar het je al enorm veel scheelt om de verwarming ‘s avonds een uur eerder uit te doen, is het ook aan te raden om hier ‘s ochtends goed op te letten. Wat je namelijk vaak ziet, is dat mensen wanneer ze beneden komen, direct de verwarming een paar graden hoger zetten. Ontzettend zonde en ook totaal onnodig. Vooral wanneer je net uit bed komt, dan heeft je lichaam het vaak nog lekker warm. Omdat de meesten toch vaak eerst rustig gaan ontbijten, dan met de hond gaan lopen en vervolgens nog eerst gaan douchen, is het aan te raden om je verwarming pas daarna aan te zetten.

Houd je ramen en deuren gesloten
Het onnodig lang openhouden van je ramen en deuren heeft een enorme impact op het gebruik van gas, dus ook de uitstoot van CO2. Je kunt wel nagaan hoe snel of de warmte je huis uitgaat op het moment dat het buiten 10 graden is en jij binnen de thermostaat op 21 graden hebt staan. Dus moet je even naar buiten om wat drinken uit de schuur te pakken, laat dan de deur niet onnodig openstaan en doe deze direct achter je dicht.